Ministar Siniša Hajdaš Dončić primio zamjenika glavnog tajnika Međunarodne telekomunikacijske unije Houlina Zhaoa

Photo zhao_NSL_30_9_14.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je održao sastanak za zamjenikom glavnog tajnika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU - International Telecommunication Union) Houlinom Zhaom, koji je doputovao u Zagreb u dvodnevni radni posjet. Sastanku su također prisustvovali pomoćnik ministra Dan Simonić te načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte Krešo Antonović.

Teme razgovora bile su obilježavanje 150. obljetnice ITU-a, kandidatura gospodina Zhaoa za glavnog tajnika ITU-a, te ometanje signala hrvatskih radijskih i televizijskih postaja od strane talijanskih nakladnika radija i televizije.

Republika Hrvatska od prvog dana pristupanja u punopravno članstvo ITU-a, 3. lipnja 1992. godine, aktivno sudjeluje u radu ITU-a, njegovih upravnih i radnih tijela (osobito u radu svjetskih i regionalnih radiokomunikacijskih konferencija, konferencija opunomoćenika, svjetskih konferencija o međunarodnim telekomunikacijama, njihovih pripremnih sastanaka i dr.) te će se stoga sljedeće godine pridružiti državama članicama ITU-a u dostojnom obilježavanju 150. obljetnice ove, druge najstarije specijalizirane agencije UN-a. Tema ITU-ove 150. obljetnice bit će "Telecommunications and ICTs: drivers of innovation", a razne aktivnosti u ITU-u posvećene obilježavanju 150. obljetnice predviđene su tijekom cijele 2015. godine. Nacionalni poštanski operator – Hrvatska pošta će izdati prigodnu poštansku marku Republike Hrvatska posvećenu ovoj obljetnici prigodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacijskog društva (World Telecommunication and Information Society Day), koji se svake godine obilježava 17. svibnja, u spomen na potpisivanje prve Međunarodne telegrafske konvencije i osnivanje Međunarodne telegrafske unije (prednika ITU-a) 17. svibnja 1865. godine u Parizu.

Na sastanku se razgovaralo i o izborima za glavnog tajnika ITU-a (i druga čelna mjesta i tijela ITU-a) koji će se održati u sklopu ITU-ove Konferencije opunomoćenika (ITU Plenipotentiary Conference – PP-14), koja se održava u Busanu, Republika Koreja, od 20. listopada do 7. studenoga 2014. godine. Houlin Zhao jedini je kandidat, između 193 države članice ITU-a, za glavnog tajnika ITU-a u sljedećem četverogodišnjem razdoblju (2015. – 2018.), a za dužnost glavnog tajnika ITU-a kandidirala ga je Vlada NR Kine. Zhao je bogatu profesionalnu karijeru počeo kao inženjer u kineskom Ministarstvu pošte i telekomunikacija te ju nastavio kao zaposlenik ITU-u. Bio je direktor ITU-ova Ureda za telekomunikacijsku normizaciju u dva mandata, a nakon toga i zamjenik glavnog tajnika ITU-a, također u dva mandata. Po svemu sudeći, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture će podržati kandidaturu gospodina Zhaoa, a službena odluka o tome donijet će se nakon konzultacija s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, čije mišljenje se traži prilikom izbora i za sva druga čelna mjesta i tijela koja se biraju u ITU-u.

Posljednja tema sastanka gospodina Zhaoa i predstavnika ministarstva bila je ometanje signala hrvatskih radijskih i televizijskih postaja od strane talijanskih nakladnika radija i televizije. Italija desetljećima dodjeljuje i koristi frekvencije i za radio i za televiziju koje su dodijeljene od strane ITU-a putem međunarodnih ugovora Republici Hrvatskoj (ITU GE'84, ITU GE'06), a problem je postao vrlo ozbiljan kad je Italija počela koristiti sve frekvencije koje su dodijeljene Republici Hrvatskoj od strane Regionalne radiokomunikacijske konferencije ITU-a u Ženevi 2006. godine. Tijekom posljednjih 6 godina Hrvatska je izmjerila i upozorila na više od 2400 slučajeva štetnih smetnji koje su uzrokovale talijanske nekoordinirane digitalne televizijske postaje. Svi slučajevi smetnji, u skladu s ITU-ovim postupcima, prijavljeni su talijanskom Ministarstvu gospodarskog razvoja, u nadležnosti kojega je digitalna televizija te ITU-u. Do danas, usprkos brojnim multilateralnim i bilateralnim sastancima na tu temu, i uz poduzete diplomatske napore, ovaj problem još nije riješen.

Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, gospodin Zhao održat će radne sastanke s predstavnicima HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) te predstavnicima tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koja se bavi suvremenim informacijsko-komunikacijskim proizvodima, rješenjima, softverom i uslugama.