Predsjednik Josipović posjetio Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe

Photo nsl PR-HKZP 24-10_13.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je danas Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP). Direktor HKZP-a Dragan Bilać najprije je predstavio najvažnije aktivnosti tvrtke, nakon čega je Predsjednik obišao simulator, glavnu tehničku dvoranu i Oblasnu kontrolu zračnog prometa, gdje se susreo s kontrolorima zračnog prometa.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako se potvrdilo, ne samo njegovo, uvjerenje da imamo odlično organiziranu kontrolu zračne plovidbe. Vidio sam modernu tehniku, odlično obučene ljude i službu koja je na najvišim europskim standardima upravljanja zračnim prometom, kazao je na kraju posjeta. Naglasio je kako sigurnost zračne plovidbe ne ovisi samo o kontroli letenja, nego i o drugim aspektima - zrakoplovima, pilotima, tehničkim službama i drugome. Hrvatska kontrola zračne plovidbe je četvrti izvoznik usluga u Hrvatskoj u kojoj ljudi predano rade svoj posao, naglasio je Josipović.

Direktor Bilać najavio je prelazak na novi sustav za upravljanje zračnim prometom koji je planiran 14. veljače 2014. Kroz projekt COOPANS, vrijedan 30 milijuna eura, HKZP ostvaruje suradnju s pružateljima usluga u zračnoj plovidbi  iz Irske, Danske  Švedske i Austrije s proizvođačem ATM sustava Thales, rekao je Bilać. Naglasio je da će prelazak na taj najmoderniji sustav dati HKZP-u snagu na europskom tržištu, te omogućiti kvalitetnije alate za rad kontrolora zračnog prometa, kao i veće kapacitete i sigurnost zračnog prometa.

HKZP je trgovačko društvo u vlasništvu RH koje samostalno posluje i rukovodi se načelima i procedurama Organizacije za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO) i Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol). Osnovna je zadaća HKZP-a pružanje usluga u zračnoj plovidbi uz poštivanje temeljnog načela - visokog stupnja sigurnosti zračnog prometa, istaknuo je direktor HKZP-a Dragan Bilać.

Naglasio je važnost stalnog ulaganja u zaposlenike, njihovo obrazovanje i izvrsnost, napominjući kako je u tvrtki zaposleno oko 700 djelatnika. Cijena preleta je najniža između sedam država u Funkcionalnom bloku zračnog prostora središnje Europe, a 95 posto prihoda HKZP ostvaruje od inozemnih zrakoplovnih kompanija, istaknuo je Bilać. Godišnje HKZP uprihoduje oko 600 milijuna kuna, a kroz doprinose, poreze i prireze u državnom i lokalnim proračunima završi oko 220 milijuna kuna odnosno 37 posto.

Direktor Bilać istaknuo je da su kašnjenja zrakoplova u prvih osam mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje smanjena za gotovo 70 posto, odnosno u prosjeku na oko šest sekundi po letu i napomenuo da HKZP, osim zračnog prostora iznad RH i istočne obale Jadrana, pokriva i zračni prostor BiH.

Za uspomenu na prvi posjet HKZP-u direktor Bilać darovao je predsjedniku Josipoviću drvenu maketu zrakoplova „Leptir“ Slavoljuba Penkale i biografiju Charlesa Lindbergha koji je prvi preletio Atlantik.

U pratnji predsjednika Josipovića bili su general zbora Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, savjetnici Predsjednika za obranu Zlatko Gareljić i nacionalnu sigurnost Saša Perković, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Dražen Ščuri, zapovjednik 91. zrakoplovne baze Darko Brajković i ostali uzvanici.