OBAVIJEST PRIJEVOZNICIMA: Korištenje CEMT dozvola u 2014. godini

Photo kamioni.jpg
Povodom podnošenja zahtjeva za raspodjelu multilateralnih CEMT dozvola za 2014. godinu, koji će se zaprimati između 1. i 15. listopada 2013., Uprava cestovnog i željezničkog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture želi izvijestiti sve zainteresirane prijevoznike o razvoju, odnosno korištenju hrvatske kvote CEMT dozvola u 2014. godini.

Budući je Republika Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije, u 2014. godini će hrvatska osnovna kvota biti smanjena sa 180 (kvota iz 2013.) na 150 multilateralnih CEMT dozvola. Uz smanjenje osnovne kvote, u 2014. godini predviđeno je i smanjenje pretvorbenih koeficijenata za korištenje EURO 3 vozila s 4 na 2, a zadržavanje koeficijenta 10 za EURO 5 vozila.

S obzirom na navedeno smanjenje osnovne kvote, te izrazito nepovoljnog pretvorbenog koeficijenta za EURO 3 vozila, ovo Ministarstvo je donijelo odluku o zamjeni kompletne hrvatske osnovne kvote za kontingent dozvola za EURO 5 vozila, te će CEMT dozvole u 2014. godini moći koristiti samo EURO 5 vozila.

Kako će primjena navedenih promjena za prijevoznike koji sada koriste CEMT dozvole za EURO 3 vozila, tražiti ulaganja u vozni park koji je sukladan tehničkim i sigurnosnim zahtjevima za EURO 5 vozila, želimo vas pravovremeno upoznati s važnim odlukama u obavljanju međunarodnog cestovnog prijevoza tereta i na taj način omogućiti da se kroz vaše poslovne planove što bolje pripremite za nadolazeće razdoblje.