Održan 26. Svjetski poštanski kongres u Istanbulu

Photo nsl MPPI-UPU 14-10_16.JPG
U Istanbulu je od 20. rujna do 7. listopada održan 26. Svjetski poštanski kongres Svjetske poštanske unije (UPU), koji je vrhovno tijelo ove međunarodne poštanske organizacije, što okuplja opunomoćene predstavnike 192 države članice, a sastaje se svake četiri godine. Na ovogodišnjem Kongresu sudjelovalo je oko 2000 izaslanika iz 151 države članice UPU-a, a raspravljalo se o više od 450 prijedloga za rad Kongresa. Kongresom je predsjedavao Kenan Bozgeyik, glavni izvršni direktor Turske pošte.

Izaslanstvo RH na 26. Kongresu UPU-a, koje je imenovao ministar vanjskih i europskih poslova, predvodio je Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u MPPI-u, a u izaslanstvu su još bili predstavnici HAKOM-a, dr. sc. Marijan Bolarić i mr. sc. Andrej Sardelić, predstavnici HP – Hrvatske pošte d.d., dr. sc. Estera Rakić i Ivan Čulo, te Anna Marija Muselimović iz Generalnog konzulata RH u Istanbulu.

Od važnijih aktivnosti Kongresa treba spomenuti donošenje nove svjetske poštanske strategije – "Istanbulske svjetske poštanske strategije", kojom se određuje smjer UPU-ova rada za sljedeće četverogodišnje razdoblje, a koja se temelji na načelima integracije, inovacija i uključivosti, kako bi se unaprijedila interoperabilnost poštanske mrežne infrastrukture, osigurale održive i suvremene poštanske usluge te potaknulo tržišno natjecanje. U cilju provedbe ove Strategije Kongres je donio i "Istanbulski poslovni plan", kojim se utvrđuju aktivnosti, ciljevi i financijska sredstva potrebna za provedbu strateških ciljeva.

Kongres je donio i niz izmjena međunarodnih poštanskih akata, odnosno nove akte kojima se propisuju zajednička pravila koja se primjenjuju na sve međunarodne poštanske usluge, kao i međunarodnu razmjenu pismovnih i paketnih pošiljaka te pružanje suvremenih elektroničkih i financijskih usluga. Navedene akte čine dodatni protokoli uz Ustav UPU-a i Opća pravila UPU-a, Svjetska poštanska konvencija, Sporazum o poštanskim uslugama plaćanja i Poslovnik o radu kongresā.

Jedna od najvažnijih zadaća Kongresa bio je izbor dužnosnika i tijela UPU-a, što je provedeno 5. i 6. listopada. Za glavnog direktora Međunarodnog ureda UPU-a ponovno je izabran Bishar A. Hussein (Kenija), dosadašnji glavni direktor, a za zamjenika glavnog direktora Međunarodnog ureda UPU-a ponovno je izabran Pascal Clivaz (Švicarska), dosadašnji zamjenik glavnog direktora, i to obojica aklamacijom (bez glasovanja).

Za članove Upravnog vijeća UPU-a (Council of Administration) tajnim je glasovanjem izabrano sljedećih 40 država članica UPU-a – Australija, Alžir, Barbados, Belgija, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Côte dʼIvoire, Dominikanska Republika, Etiopija, Gruzija, Indonezija, Iran, Italija, Japan, Južna Afrika, Kazahstan, Kenija, Republika Koreja, Kostarika, Kuba, Malezija, Maroko, Meksiko, Njemačka, NR Kina, Pakistan, Paragvaj, Poljska, Rumunjska, Sudan, Španjolska, Švicarska, Tunis, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati, Urugvaj, Velika Britanija, Vijetnam i Zambija. Turska je postala automatizmom 41. članica i predsjedateljica Upravnog vijeća, kao domaćin ovoga Kongresa, a predsjedavanje je preuzeo Kenan Bozgeyik (Turska pošta).

Za članove Vijeća za poštansku operativu UPU-a (Postal Operations Council) tajnim je glasovanjem izabrano sljedećih 40 država članica UPU-a – Argentina, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Bangladeš, Belgija, Brazil, Čile, Egipat, Finska, Francuska, Gana, Gruzija, Kanada, Kenija, Republika Koreja, Kuba, Indija, Italija, Japan, Maroko, Nizozemska, Novi Zeland, NR Kina, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Senegal, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Španjolska, Švicarska, Tanzanija, Tajland, Tunis, Turska, Urugvaj i Velika Britanija. Za predsjedavatelja ovoga Vijeća ponovno je izabran Masahiko Metoki iz Japana (Japanska pošta).

Zaključno valja naglasiti da je jedna od važnih zadaća ovoga Kongresa trebalo biti i prihvaćanje prijedloga strukturnog preustrojstva UPU-a, radi ubrzanja postupka odlučivanja. Nakon opsežne rasprave o prijedlogu Upravnog vijeća te prijedlozima Njemačke i Francuske, Kongres je na kraju jednoglasno odlučio odgoditi razmatranje preustrojstva UPU-a za Izvanredni kongres UPU-a, koji će se održati 2018. godine u Adis Abebi, Etiopija. Također je odlučeno da će se sljedeći redoviti Kongres UPU-a održati 2020. godine u Côte dʼIvoire (Bjelokosna Obala).