HŽ Putnički prijevoz: Projekt Rail4SEE u završnoj fazi

Photo HZ PP logo.jpg
Nakon održane radionice s predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu, međunarodni projekt Rail4SEE ušao je u završnu fazu. Projekt u kojemu sudjeluje i HŽ Putnički prijevoz bit će dovršen 31. prosinca 2014. godine, a njegovi rezultati imat će snažan utjecaj na razvoj javnog i željezničkog prijevoza u jugoistočnoj Europi.

Projekt Rail4SEE dio je EU-ova Programa transnacionalne suradnje u JI Europi (SEETCP) koji se u suradnji sa 28 partnera iz 10 zemalja provodio od svibnja 2012. do kraja prosinca 2014. godine. Vrijednost projekta je 4,8 mil. eura, a cilj mu je povećanje konkurentnosti i integracije implementacijom neinfrastrukturnih mjera i aktivnosti koje će pridonijeti poboljšanju željezničkog i javnog prijevoza u razvoju i integraciji 11 gradova-čvorišta, među kojima je i Zagreb. HŽ Putnički prijevoz u tom projektu sudjeluje sa 250.000 eura, koji se u iznosu od 212.500 eura bespovratno sufinancira kroz instrument pretpristupne pomoći IPA.

U sklopu prioritetnih projekata Strategije informatizacije poslovanja HŽ Putnički prijevoz izradio je studiju „Putnički informacijski sustavi za poboljšanje pristupačnosti željezničkom prijevozu“, koja je definirala prioritetne kanale informiranja i smjernice s naglaskom na zagrebačko čvorište. U sklopu aktivnosti usklađivanja voznih redova i razvoja novih usluga na gradskoj i lokalnoj razini izrađena je „Analiza regionalnih tokova putnika i usluga iz multimodalne perspektive“, kojim su definirane smjernice za razvoj javnoga putničkog prijevoza u Zagrebu, a provedena su i istraživanja na relacijama Zagreb – Beč i Zagreb – Budimpešta, temeljem kojih su  predložene mjere za poboljšanje usluga.

U cilju integracije prijevoznih karata provedena su istraživanja kojima su se utvrdili stavovi i preferencije korisnika javnog prijevoza u Gradu Zagrebu te je predložen koncept organizacije javnog prijevoza, politika cijena, korištenje novih tehnologija i ostalog.

Partneri projekta Rail4SEE postigli su izvrsne rezultate u formi pilot-aktivnosti za uvođenje novih usluga, usklađivanje voznih redova, informativnih kampanja i primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pružanju informacija. Uz simulacije korištenja javnog prijevoza u regiji, zajedničke aktivnosti doprinijele su osnaživanju veza između institucija i prijevoznika te učinkovitijoj međunarodnoj suradnji, koja bi trebala rezultirati dugoročnim mjerama koje će imati snažan utjecaj na razvoj javnog i željezničkog prijevoza u JI Europi.

Ukupne realizirane aktivnosti projekta Rail4SEE možete pogledati u privitku, a više o projektu doznati na www.rail4see.eu, www.hzpp.hr/rail4see i www.facebook.com/rail4see.