Ministar Siniša Hajdaš Dončić svečano otvorio 3. međunarodnu konferenciju Aviation Business Arena 2014.

Photo info_avio_ministar_NSL.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je svečano otvorio 3. međunarodnu konferenciju Aviation Business Arena 2014., pod nazivom „Ključna pitanja i glavni politički izazovi“, koja  se od 28. do 30. svibnja održava u hotelu Croatia, u Cavtatu, u organizaciji Infoarena Grupe, dok su suorganizatori Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, a generalni pokrovitelj događanja je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prilikom svečanog otvaranja konferencije ministar Siniša Hajdaš Dončić pozdravio je prisutne, poželio im dobrodošlicu, te istaknuo: „Zrakoplovstvo u Europi je suočeno s mnogim izazovima. Od pada profita i negativnih poslovnih rezultata velikog broja zračnih prijevoznika, nepovoljnim prometnim trendovima, do potrebe podizanja učinkovitosti upravljanja zračnim prometom, kako u zraku, tako i na zemlji, a također i učinkovitim upravljanjem raspoloživim zračnim prostorom. Sve navedeno predstavlja značajne sustavne izazove koji se mogu riješiti jedino cjelovitim i sustavnim pristupom. Cilj nam mora biti omogućiti ravnopravno funkcioniranje, te dugoročnu opstojnost svih sudionika u lancu, od prijevoznika preko zračnih luka do pružatelja usluga i proizvođača. Sustav mora funkcionirati za dobrobit putnika kao krajnjeg korisnika, ali i svih navedenih sudionika, kao i društva u cijelini. Kada sustav ne funkcionira na ovim vrijednostima dolazi do poremećaja na tržištu koji ne proizvodi selektivno negativne učinke, već ih osjeća cijela industrija.“

Ministar Hajdaš Dončić također je naglasio kako je unaprijeđenje međusobnih odnosa i međuovisnosti svih zrakoplovnih čimbenika tek jedan dio rješenja, a drugi dio, također iznimno važan, preostaje na kreatorima politike i zakonodavstva. Isto tako, rekao je  kako je sigurnost svima prioritet, ali isto tako kako se ne smije zanemariti činjenica da je regulatorni okvir ključan čimbenik za konkurentnost, rast i zapošljavanje.

Također, istaknuo je kako je cilj  konferencije potaknuti razgovor i razmišljanja, te stimulirali alternativne metode u rješavanju postojećih problema u vremenu visoke konkurentnosti i tržišnog natjecanja u području međunarodnog civilnog zrakoplovstva.

Osim ministra Hajdaš Dončića, uvodne govore su održali i Jeffrey Goh, direktor operative u Star Allianceu, Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Darko Prebežac, profesor menadžmenta zračnog prometa i marketinškog menadžmenta u turizmu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Tomislav Gavazzi, osnivač i vlasnik Infoarena Grupe, te pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić.

Nakon svečanog otvaranja i uvodnih govora, održan je Okrugli stol na temu „Zrakoplovna politika EU - Regionalne perspektive“, a na kojem se razgovaralo o EU regulativi i politici Vlade na unutarnjem i vanjskom tržištu zrakoplovstva, aktualnim promjenama regulative EU i njihovom utjecaju na privatna i poslovna putovanja u regiji, organizacijskim izazovima nadležnih tijela u EU/ECAA, strategiji i planovima zakonodavstva EU, ekonomskom potencijalu zračnog prometa sektora Srednje i Jugoistočne Europe, te izazovima i prilikama unutar lanca vrijednosti u sektoru zračnog prometa.

Na spomenutom Okruglom stolu sudjelovali su Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Omer Pita, direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Silvia Gehrer, generalni direktor međunarodnog civilnog zrakoplovstva, Alessio Quaranta, generalni direktor Talijanskog  civilnog zrakoplovstva, te Catalin Radu, predsjednik ECAC-Europske konferencije civilnog zrakoplovstva.

Osim održanog Okruglog stola, za trajanja treće po redu međunarodne konferencije Aviation Busines Arena predviđeno je održavanje još tri Okrugla stola sa slijedećim tematikama: „Aviokompanije - Evolucija, konsolidacija i perspektiva poslovnih modela“, „Jedinstveno europsko nebo - politička,  gospodarska  i tehnološka pitanja i izazovi u regiji“, te „Strateški izazovi za zračne luke u središnjoj i jugoistočnoj Europi“.

Na spomenutoj konferenciji okupio se velik broj istaknutih imena iz svijeta zrakoplovstva, koji će kroz predavanja i radionice pokušati odgovoriti na aktualna pitanja i izazove, a zatvaranje konferencije predviđeno je u petak, 30. svibnja, u 13.45 sati.

Sve informacije o ovogodišnjoj konferenciji Aviation Business Arena 2014. možete pronaći na službenim web stranicama Infoarena Grupe.