HAKOM: Na kraju drugog tromjesečja zabilježeno smanjenje broja poštanskih usluga

Photo posta_170308.jpg
Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj u drugom tromjesečju 2012. godine ostvarilo se ukupno 85.618.014 poštanskih usluga što je za približno tri posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Od ukupnog broja ostvarenih usluga 47 milijuna (ili približno 55 posto) bilo je univerzalnih usluga, a 38,6 milijuna (ili približno 45 posto) ostalih poštanskih usluga. U odnosu na ukupan broj usluga na tržištu udio univerzalnih usluga se smanjio za približno dva posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na ukupnom tržištu poštanskih usluga Hrvatska pošta je s 56,5 milijuna ostvarenih usluga imala udio od približno 66 posto, a svi drugi davatelji poštanskih usluga s 29,1 milijuna usluga kumulativno udio od približno 34 posto. U odnosu na prethodno tromjesečje udio ostalih davatelja se povećao za približno 2 posto.

Od ukupno ostvarenog broja usluga, 80,5 milijuna (odnosno približno 94 posto usluga) ostvarilo se u unutarnjem prometu, a 5,1 milijuna (odnosno približno šest posto) u međunarodnom prometu.

Na kraju drugog tromjesečja 2012. godine na popisu davatelja poštanskih usluga bilo je 20 davatelja, što je za jedan manje nego na kraju prvog tromjesečja 2012. godine, priopćili su iz HAKOM-a.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su putem HAKOM-ovih internetskih stranica.