HAKOM: Povećan broj davatelja na tržištu poštanskih usluga

Photo postanski-promet.jpg
Potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga, koja se dogodila početkom godine, privukla je nove tvrtke na tržište. Tijekom trećeg tromjesečja ove godine pojavilo se nekoliko novih davatelja poštanskih usluga, među kojima je i jedan veliki međunarodni, koji djeluje u gotovo čitavoj Europi. Time je ukupan broj tvrtki, koje se bave poštanskim uslugama na našem tržištu, povećan na dvadeset tri (23).

Pojava novih davatelja obogatila je ponudu na tržištu novim i inovativnim uslugama, korisnici su dobili mogućnost većeg izbora, a povećana konkurencija i jačanje tržišnog natjecanja će unaprijediti tržište. U budućem razdoblju očekuje se daljnje prilagođavanje davatelja potrebama korisnika uvođenjem novih usluga, koje će ili zamijeniti postojeće, ili stvoriti novu potražnju, čime se očekuje poticanje razvoja ne samo poštanskog sektora, nego i sektora povezanih s poštanskim prometom. Jednim dijelom to se i ostvaruje, jer tržište i dalje bilježi blagi rast broja paketa, uz povećanje udjela tih usluga na ukupnom tržištu.

U trećem tromjesečju ostvareno je ukupno 80,8 milijuna usluga, od kojih je najveći dio ostvarila HP-Hrvatska pošta d.d., koja je i dalje vodeći davatelj na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj s tržišnim udjelom od približno 72 posto.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u trećem tromjesečju dostupni su putem HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.