Potpisana tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija

Photo //potpisrsz.JPG

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisali su u srijedu, 19. travnja tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisali su u srijedu, 19. travnja tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kroz koje se Primorsko - goranskoj i Splitsko - dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru dodijelilo ukupno 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

„Prošli mjesec potpisali smo Masterplan funkcionalne regije Istočna Hrvatske u vrijednosti 6,8 milijuna kuna, a s današnja tri u vrijednosti 22,7 milijuna kuna i još tri Masterplana za koje ćemo u sljedećim mjesecima raspisati natječaj procijenjene vrijednosti 37 milijuna kuna, pokrit ćemo sva područja Hrvatske i na razini države imat ćemo pregled svih prometnih potreba na lokalnoj i regionalnoj razini.“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnivši kako je riječ o strateškim dokumentima koji će definirati smjer razvoja prometa u funkcionalnim regijama, odnosno područjima koja međusobno prometno gravitiraju, a nisu nužno ograničena administrativnim granicama.

„Masterplanovi će pružiti strateško uporište za sve buduće prometne projekte i značajno ubrzati pripremu prometnih projekata u obuhvatu Masterplana, a povećavat će i vjerojatnost njihovog financiranja iz fondova EU.“, dodao je ministar Butković i najavio planirane aktivnosti iz fondova EU u ovoj godini. „Tijekom ove godine i početkom sljedeće planiramo ugovoriti projekata u ukupnoj vrijednosti 1,2 milijarde eura, a riječ je o projektima Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, vrijednosti 420 milijuna eura, odnosno Pelješkom mostu. Očekuje nas i potpisivanje ugovora za Izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, vrijednosti 17,3 milijuna eura, kao i Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova i luka unutarnjih voda Republike Hrva
 
tske za razdoblje 2017. - 2027. godine“. Ministar Butković pojasnio je i kako uz nastavak financiranja željezničkih pruga Gradec - Sv. Ivan Žabno i Dugo Selo – Križevci, slijedi potpisivanje ugovora za željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok i Vinkovci – Vukovar.

„Ministarstvo je pripremalo sve ove projekte, a njihovu provedbu pratit će Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Cilj nam je do 2020. godine
 
ugovoriti sve te najavljene infrastrukturne projekte i realizirati ih do 2023. godine.“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te dodao kako su upravo danas potpisani Masterplanovi prvi korak ka realizaciji projekata.

Važnost Masterplanova, kao strateških dokumenata kojima će se integrirati dugoročna razvojna promišljanja prometnog sustava županija istaknula je i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko - goranske županije, koja potpisala Ugovor za izradu Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran. „Masterplanovi koje smo danas potpisali s ministrom Butkovićem i ravnateljem Petricom, dobra su podloga za financiranje infrastrukturnih projekata, kao i prometne povezanosti županija, osobito naše koju karakterizira obalni i goranski dio.“, rekla je zamjenica župana i istaknula kako će Masterplanovi također biti dobra osnova za prijavu projekta za financiranje iz različitih fondova i programa Europske unije.
Uz ugovor za razvoj glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, a koja obuhvaća i Ličko - senjsku te Istarsku županiju, koje su i partneri na projektu, u Ministarstvu su danas potpisani i ugovori za financiranje prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Srednja i Sjeverna Dalmacija.

Ugovor za Izradu prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija, kojim će se definirati buduće intervencije u prometu i prometnu infrastrukturu na području funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija, koja uz Grad Zadar obuhvaća i Zadarsku županiju, potpisao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Temelj za daljnja ulaganja u održivi prometni sustav srednje Dalmacije bit će Masterplan prometnog razvitka funkcionalne regije Srednja Dalmacija, koji će se uz stratešku procjenu utjecaja na okoliš, financirati bespovratnim sredstvima, koje je potpisivanjem današnjeg ugovora dobila Splitsko - dalmatinska županija, kao nositelj projekta te Šibensko - kninska županija, Grad Split i Grad Šibenik, kao projektni partneri. Ugovor je u ime Splitsko - dalmatinske županije potpisao zamjenik župana Luka Brčić.