Croatia Airlines: održana konferencija za novinare

Photo ZracnaLukaZagrebPleso.jpg
Uprava Croatia Airlinesa (CA) danas se na konferenciji za novinare očitovala o objavama vezanim uz štrajk i izjave Sindikata kabinskog osoblja.

Razgovori sa članovima Sindikata kabinskog osoblja kao i prometnih pilota još uvijek su u tijeku, a Krešimir Kučko predsjednik Uprave CA kaže kako do okončanja neće iznositi ništa u javnost.  O pitanju davanja otkaza kabinskom osoblju, iz Uprave kažu kako nitko nije dobio otkaz te da je Uprava CA u ovom trenutku samo najavila otkaze. Tvrde kako razlog tome nisu bolovanja već zlouporaba bolovanja radi organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj nezakonitoj industrijskoj akciji.

„Jučer smo dobili očitovanje od radničnog vijeća koji se protive otkazima. Sad čekamo očitovanje Ministarstva zdravlja budući nije proglašena nikakva epidemija. „- rekao je Kučko te dodao da kako mogu biti opravdana bolovanja 48 članova kabinskog osoblja u isto vrijeme s različitim dijagnozama. Dijagnoze kabinskog osoblja, između ostalog su, upale sinusa, mjehura, uha, glavobolja.."- rekao je predsjednik Kučko.

Ističu kako je netočna informacija da su piloti CA najjeftinija radna snaga u avioindustriji, te kažu kako su po brutto iznosu primanja pliota u CA među najvećima u regiji. Plaće letačkog osoblja iznose 23.237 kuna, neto primanja kabinskog osoblja iznose 9.437 kn, pursera 11.340 kn i ČKP 7.523. U primanja kabinskog osoblja ulaze neto primanja i dnevnice i, ili paušali.

Vezano uz medijske objave o primanjima poslovne tajnice, iz Uprave kažu kako je informacija neistinita budući se ne radi o administrativnoj tajnici već o poziciji u rangu direktora, pa je i iznos plaće u visini direktorske te iznosi 15 tisuća kuna neto. Usporedbe radi, stjuardese u sezoni zarade oko 16 tisuća kuna, dodali su iz Uprave.

Kučko je poručio i kako ustupaka u dogovorima za kolektivni ugovor neće biti jer se restrukturiranje mora provesti, a primanja kabinskog osoblja novim kolektivnim ugovorom bila bi smanjena 22 posto u odnosu na 2010.

„U prvom kvartalu ostvareni su odlični, čak i najbolji rezultati, u kojima su troškovi poslovanja smanjeni za 5 posto.“ – istaknuo je Kučko i dodao kako nije istinita informacija da se uštede provode samo na račun kabinskog osoblja budući je njihov trošak primanja u 2012. godini povećan za 44 posto u u odnosu na protekle dvije.

Iz Uprave demantiraju tvrdnje sindikata kako Upravi i mendžmentu plaće i prava rastu te navode kako je plaća predsjednika Uprave Krešimira Kučka određena odlukom Vlade RH i da je 85. po redu na listi plaća U CTNu.

Navode i kako su Upravi i menadžmentu smanjene nakande za benzin i broj službenih automobila, a po prvi puta u povijesti kompanije top menadžment je smanjen na samo tri člana.

Razgovori s pilotima i stjuardesama se nastavljaju, a Kučko je rekao kako razgovori s pilotima idu u pravcu gdje su prijepori sve manji, a sa stjuardesama razgovori idu dalje.