Državna tajnica Nikolina Brnjac u Kini predstavila prometne potencijale Republike Hrvatske

Photo NSL DT KINA 1-12_17.JPG

Državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, sudjelovala je od 27. studenog do 01. prosinca 2017. godine na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu prigodom kojeg je otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Šangaju a na kojem je uz hrvatsko izaslanstvo sudjelovalo i više od stotinu kineskih gospodarstvenika.

Kao prva aktivnost Hrvatske gospodarske komore u Šangaju bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Komore za međunarodnu trgovinu Šangaja (CCPIT COIC).

Državna tajnica Brnjac tijekom svog boravka u Kini imala je priliku upoznati kineske gospodarstvenike sa strateškim prednostima hrvatskih luka s obzirom na geografski položaj Republike Hrvatske i time sa mogućnostima ulaganja u projekte kineskih kompanija, ponajprije u luku Rijeka čime je kineske gospodarstvenike upoznala sa inicijativnom Lučke uprave Rijeka o namjeri davanja koncesije na novoizgrađenom kontejnerskom terminalu na Zagrebačkom pristaništu.

Samim time državna tajnica podsjetila je sudionike foruma da se trenutno na riječkom prometnom pravcu provode projekti vrijedni više od 1,3 milijardi kuna u sklopu kojih se do kraja naredne godine planira završiti izgradnja novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali te time objaviti i natječaj za koncesionara.

Novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali kada bude izgrađen biti će najdublji terminal na sjevernom Jadranu, a dodatni interes investitora trebalo bi pobuditi i moguće javno privatno partnerstvo za razvoj gospodarske zone Miklavija na području Općine Matulji, gdje je za razvoj na raspolaganju oko 1,5 milijuna četvornih metara prostora, koji je spojen željeznicom, a bit će i cestom s terminalom na Zagrebačkoj obali.

U nastavku državna tajnica prezentirala je mogućnosti ulaganja kineskih kompanija u razvoj željezničke infrastrukture ponajprije na Mediteranskom koridoru ali i šire. Samim time istaknuto je kako Republika Hrvatska putem društva HŽ infrastruktura u ovom trenutku priprema i provodi projekte vrijedne više od 15 milijardi kuna sukladno kojima se nastoji osuvremeniti željeznička mreža koja je preduvjet daljnjeg razvoja lučkog sustava, odnosno gospodarstva Republike Hrvatske u cjelosti.

Završno državna tajnica pozvala je kineske gospodarstvenike da ulažu u Hrvatsku te time naglasila da su vrata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture otvorena kineskom gospodarstvu radi daljnje suradnje.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović podsjetio je i kako je Hrvatska jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne na obali Dunava, poput Osijeka i Vukovara, što, smatra, otvara dodatne logističke mogućnosti i jača poziciju Hrvatske u okviru inicijative predsjednika Xi Jingpinga.

U Kini živi 20 posto svjetske populacije, 2,6 puta više ljudi nego u cijeloj EU, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu, stoga tu leži i golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima.

Na potencijale koje Hrvatska nudi iz različitih perspektiva predstavili su i ostali predstavnici hrvatskog izaslanstva: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Marko Jurčić; veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost.