Ministar Siniša Hajdaš Dončić sudjelovao na svečanom obilježavanju 150. obljetnice ITU-a

Photo nsl minSHD-ITU 20-5_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sudjelovao je 17. svibnja 2015. godine na svečanom obilježavanju 150. obljetnice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) u Ženevi, koje je održano u sklopu redovitoga godišnjeg zasjedanja Vijeća ITU-a, zajedno s drugim ministrima i visokim predstavnicima država članica ITU-a.

Uz ministra Hajdaša Dončića na svečanom obilježavanju obljetnice ove svjetske organizacije sudjelovali su i Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, te Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu.
Nazočnim uzvanicima obratio se video-porukom glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon koji je posebno naglasio
sljedeće: "Telekomunikacije, zajedno s informacijskom i komunikacijskom tehnologijom, pokreću inovacije. Digitalna revolucija preobrazila je svijet. Nove informacijske i komunikacijske tehnologije mogu pomoći poticanju gospodarstva i očuvanju okoliša."

Glavni tajnik ITU-a Houlin Zhao u svojem je obraćanju istaknuo prijelomne trenutke u 150 godina dugoj "izvanrednoj povijesti ITU-a", a švicarska ministrica okoliša, prometa, energetike i komunikacija Doris Leuthard pozdravila je nazočne u ime švicarske vlade. Tijekom svečanosti posebna je zahvalnost odana državama utemeljiteljima ITU-a 1865. godine u Parizu (od kojih u današnjem obliku postoji 16 država), kao i najstarijim članovima ITU-a iz poslovnog sektora.

U prigodi 150. obljetnice ITU je dodijelio posebne nagrade uglednim laureatima koji su najviše pridonijeli njegovu radu – Martinu Cooperu, pioniru bežičnih komunikacija i "ocu" mobitela, Robertu E. Kahnu, zaslužnom za razvoj interneta, Marku I. Krivocheevu, začetniku norma digitalne televizije i visokokvalitetne televizije (HDTV), Kenu Sakamuri, stručnjaku za arhitekturu računala, Thomasu Wiegandu, zaslužnom za normizaciju multimedije i kodiranje videosignala, te Billu Gatesu, suosnivaču Microsofta, koji se skupu obratio video-porukom.

Redovito zasjedanje Vijeća ITU-a

Svečanost obilježavanja 150. obljetnice Vijeća ITU-a održana je između dva dijela redovitog godišnjeg zasjedanja Vijeća ITU-a, tijela sastavljenog od 48 država članica, koje upravlja radom ove svjetske organizacije u razdoblju između dviju konferencija opunomoćenika (Plenipotentiary Conference). U radu Vijeća, u statusu promatrača, u ime Republike Hrvatske sudjelovao je Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, a Vijećem je predsjedavao Wonki Min (Republika Koreja).

Vijeće je, uz ostala pitanja, razmotrilo i prihvatilo provedbu strateškog plana i aktovnosti ITU-a za razdoblje od 2014. do 2015. godine te dvogodišnji proračun ITU-a za razdoblje od 2016. do 2017. godine.

Pri tome treba napomenuti da će Republika Hrvatska u tom proračunu, po prvi put od svojeg pristupanja ovoj organizaciji 1992. godine, sudjelovati s članskim doprinosom u visini 1/4 osnovne jedinice, što u usporedbi s dosadašnjim proračunskim razdobljima znači smanjenje izdataka za 50% u sljedeće četiri godine, s obzirom na potrebu fiskalne konsolidacije i smanjenja manjka u državnom proračunu RH.

Vijeće ITU-a također je razmotrilo pripreme za predstojeće događaje na visokoj razini do kraja 2015. godine, kao što su WSIS Forum i Svjetska radiokomunikacijska konferencija (WRC-15). Raspravljalo se i o budućnosti sjedišta ove organizacije u Ženevi (građevinska obnova, zamjena zgrade ili moguće preseljenje u drugu državu), o čemu bi se konačna odluka trebala donijeti na sljedećem zasjedanju Vijeća ITU-a 2016. godine.

ITU je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda, nadležna za informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), sa sjedištem u Ženevi. Kao krovna svjetska organizacija u ovom području, ITU je nadležan za namjenu radiofrekvencijskog spektra i satelitskih orbita na globalnoj razini, normizaciju u području komunikacijskih mreža i tehnologija te sveukupni razvoj ICT-a u svijetu. ITU danas ima 193 države članice, a utemeljen je u Parizu 17. svibnja 1865. godine, potpisivanjem prve Međunarodne telegrafske konvencije, pod nazivom Međunarodna telegrafska unija. Sadašnji je naziv ITU dobio 1932. godine, a 1947. godine postaje specijalizirana agencija UN-a. U 150 godina svojeg postojanja ITU je aktivno pratio sve promjene u globalnom razvoju komunikacija – od prvog telegrafa, koji nije bio namijenjen osobnoj uporabi, preko telefona, radija i televizije, do satelitskih komunikacija, interneta i pametnih mobilnih telefona, te drugih digitalnih komunikacijskih tehnologija današnjice – ostajući pri tome dosljedno usmjeren povezivanju cjelokupnog svjetskog stanovništva i zaštiti temeljnog prava svakog pojedinca na komuniciranje.