S ciljem nastavka suradnje na revitalizaciji željezničkog prometa odražan bilateralni sastanak hrvatskih i srpskih dužnosnika

Photo NSL DT ZGBG 17-04_18.JPG
Državna tajnica za promet, Nikolina Brnjac sa suradnicima je u Zagrebu imala priliku primiti kolegu državnog tajnika Miodraga Poledicu iz Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije, prilikom čega je održan i bilateralni radni sastanak predstavnika dvaju ministarstva i društva iz resora navedenih ministarstva.

Na sastanku se razgovaralo o razmjeni iskustva u pripremi projektno tehničke dokumentacije potencijalnih projekata, provedbi (EU) projekata, nadzoru provedbe projekata, razmjeni iskustva u pogledu pripreme strateških dokumenata, suradnje sa tijelima Europske unije te drugih međunarodnih čimbenika, koji oblikuju geostratešku prometnu politiku ovih dviju država i mogućnostima unaprjeđenja teretnog i putničkog željezničkog prometa.

Ovaj radni sastanak predstavlja nastavak započete suradnje u okviru Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa, a koji je potpisan 9. ožujka 2018. između ministra Butkovića i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Tijekom radnog sastanka hrvatske kolege upoznale su srpske kolege sa posljednjim aktualnostima pripreme strateških dokumenata, načinima pripreme i odobravanja EU projekata, suradnje sa tijelima Europske unije, a u sklopu čega je Josip Bilaver, pomoćnik ministra u Upravi za EU fondove i strateško planiranje, održao i prezentaciju o Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017.-2030. godine.

Uz to, članovi delegacija razmijenili su iskustva i u pripremi i provedbi samih projekata o čemu je srpske kolege detaljnije izvijestio predsjednik uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić, koji se ovom prilikom osvrnuo i na ključne infrastrukturne željezničke projekte na osnovnim TEN-T koridorima.

U nastavku se razgovaralo i o putničkom i teretnom željezničkom prometu pri čemu je najveći naglasak bio stavljen na intermodalni potencijal prometnih pravaca.

Gordan Žurga, predsjednik uprave HŽ Carga dao je presjek razvojnog potencijala intermodalnog prometa na relaciji Rijeka – Zagreb - Beograd.

Zaključci bilateralnog susreta održaBog u Zagrebu poslužit će kao okosnsica budućeg sastanka ministara prometa Srbije i Hrvatske predviđenog tijekom ove godine.