Potpisan sporazum o suradnji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i slovenskog istražnog tijela - SPLNI

Photo nsl AIN-SPLNI 9-12_15.JPG
U Ljubljani je dana 08. prosinca 2015. godine, svečano potpisan Sporazum o suradnji vezano uz istraživanje nesreća i nezgoda u zračnom prometu između Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Samostalne službe za istraživanje zrakoplovnih nesreća i nezgoda (SPLNI) koja se nalazi u okviru Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije.

U ime Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu sporazum je potpisala ravnateljica Anita Koprivnjak, a u ime slovenskog istražnog tijela glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Toni Stojčevski.

Svrha sporazuma je suradnja i uzajamna pomoć hrvatskog i slovenskog istražnog tijela u istraživanju zrakoplovnih nesreća, organizacija treninga istražitelja, razmjena informacija, eksperata i opreme u području sigurnosnih istraga nesreća i nezgoda u zračnom prometu, kao i sudjelovanje i razmjena istražiteljskih timova u istrazi koju provodi druga sporazumna strana, sve u cilju učinkovitijeg rada istražnih timova i racionalizacije poslovanja istražnih tijela.

Uoči potpisivanja sporazuma, potpisnici su istaknuli da su sklapanjem ovakvog sporazuma potvrđeni dosadašnji dobri odnosi, ali i stvoren okvir za buduću konkretniju stručnu suradnju između dva istražna tijela, sve sukladno standardima i preporučenoj praksi Europske unije.

Također, Agencija nastavlja s jačanjem suradnje i sklapanjem sličnih sporazuma s nacionalnim istražnim tijelima drugih država članica Europske unije, s kojima Agencija također razvija stručnu suradnju i održava međusobne kontakte.- priopćeno je iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.