Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 15 autobusa ZET-a

Photo NSL MIN ZET 23-10_17.JPG
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 15 novih autobusa ZET-a potpisali su danas ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric te predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Svečanost potpisivanja Ugovora održana je u Autobusnom pogonu Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) u zagrebačkom Podsusedu, gdje su uzvanici imali priliku razgledati nove primjerke atuobusa koji će prometovati na zagrebačkim gradskim linijama.

„Ovo je velika stvar za Grad Zagreb, ali i resorno Ministarstvo, koje u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te SAFU-om provodi projekt nabave novih autobusa. Naime, ovo je prva u nizu dodjela vozila za javni gradski prijevoz, ukupno vrijedna oko 42,5 milijuna kuna. Cilj nam je ukupno nabaviti oko 170 autobusa, za devet hrvatskih gradova, kojima će se unaprijediti javni gradski prijevoz za otprilike 1,6 milijuna putnika. Dodijeljenim sredstvima modernizirat će se vozila tvrtki javnog gradskog prijevoza koje su pretežito ili u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, a sve kako bi se dostigli visoki standardi zaštite okoliša, te javni prijevoz učinio dostupnijim osobama smanjene pokretljivosti. Istodobno, nabavom novih autobusa povećat će se konkurentnost javnog gradskog prijevoza u odnosu na druge vidove prometa, posebno osobne automobile.“. - rekao je u povodu potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković.

Projekt nabave autobusa ukupno je vrijedan 42.480.634,50 kuna, a ovim Ugovorom dodjeljuje se 32.034.750,00 kuna bespovratnih sredstava za 15 novih autobusa. Nabavom autobusa omogućit će se zamjena otpisanog dijela voznog parka ZET-a, povećati kvaliteta usluge te ojačati održivost javnog gradskog prijevoza na području Grada Zagreba, dok su financijska sredstva za nabavu novih autobusa odobrena u okviru Poziva na dodjelu sredstava, koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otvorilo u svibnju ove godine i kojim će se sa ukupno 315 milijuna kuna financirati nabava autobusa za operatere javnog gradskog prijevoza, u devet gradova diljem Hrvatske. Cilj ovog Projekta je u poboljšanja usluga javnog prijevoza, ali i konkretan poticaj popularizaciji javnog prijevoza, kako bi se u konačnici ostvarilo povećanje broja putnika u javnom prijevozu te posljedično, smanjio negativan ekološki utjecaj na okoliš.