Održana 11. Generalna skupština međuvladine organizacije za međunarodni prijevoz željeznicom (OTIF)

Photo nsl w JK DK swiz 9_12.jpg
Predstavnici hrvatskog izaslanstva na čelu sa Jasminom Krizmanićem, pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture prisustvovali su 11. Generalnoj skupštini međuvladine organizacije za međunarodni prijevoz željeznicom (OTIF), koja se održavala 19. i 20. rujna.

U sastavu hrvatskog izaslanstva osim pomoćnika ministra, bili su Danijel Krakić (MPPI) i Zlata Penić Ivanko (MVEP).

OTIF kao međuvladina organizacija za prijevoz željeznicom okuplja zemlje članice sa svih svjetskih kontinenata. Sastanak Generalne Skupštine održava se svake tri godine, a na njemu se   dogovaraju i usvajaju smjernice za daljnji rad organizacije.

Na ovoj sjednici prvi put su  kao nove članice OTIF-a predstavljene slijedeće države: Crna Gora, Rusija, Armenija, Gruzija i Jordan. Zemlje koje su u postupku kako bi postale članicama OTIF-a su: Azerbajdžan, Pakistan, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na 11. Generalnoj skupštini izabran je novi Generalni tajnik OTIF-a Francois Davenne iz Francuske.

Skupština je odobrila izvještaj dosadašnjeg Upravnog odbora u kojem je Republika Hrvatska imala predstavnika. Obzirom da je dijelu dosadašnjih članica Upravnog odbora istekao mandat, izabrane su nove članice.

Novi Upravni odbor OTIF-a od sada čine predstavnici slijedećih država članica: Alžir, Austrija, Bugarska, Finska, Francuska, Italija, Latvija, Makedonija, Nizozemska, Portugal, Velika Britanija, Srbija, Švedska, Švicarska i Ukrajina.

Upravnim odborom će predsjedavati Nizozemska.