GONG predstavio rezultate istraživanja „Indeks dobrog upravljanja u Hrvatskoj za 2012.“

Photo nsl minSHD-GONG 26-4_13.jpg
Na današnjoj konferenciji „Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi“ održanoj u hotelu International GONG je predstavio rezultate istraživanja  „Indeks dobrog upravljanja u Hrvatskoj za 2012.“, te tijelima državne vlasti podijelio nagrade za kvalitetu upravljanja, već popularno nazvanu DUH. Istraživanjem su obuhvaćena sva ministarstva, Vlada, Sabor i uredi Vlade, a nagradu za najbolje „upravljače“ dobili su Ministarstvo uprave, koje se plasiralo na prvo mjesto, Vladin ured za udruge i Ministarstvo turizma, koje se plasiralo na treće mjesto.

Među prvih pet plasiralo se i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a u konačnom poretku ministarstava zauzelo je treće mjesto s ukupno ostvarenim rezultatom 58 posto, dok je prosječno ostvaren rezultat za sva tijela državne vlasti u GONG-ovom istraživanju iznosio 49 posto. Ministarstvo uprave ostvarilo je rezultat od 69 posto, što je ujedno najviši postignuti rezultat u ovom istraživanju.

GONG je u svom istraživanju „Indeks dobrog upravljanja u Hrvatskoj za 2012.“ ocijenjivao slijedeće kategorije: informiranje javnosti i pristup informacijama, uključivanje javnosti u političko odlučivanje, spremnost za procjenu učinaka propisa, te praćenje provedbe i izvještavanje o politikama.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je u kategoriji informiranja javnosti i pristupa informacijama ostvarilo rezultat 75 posto, te se na taj način svrstalo na 6. mjesto koje dijeli s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije, te Ministarstvom poduzetništva i obrta.

U kategoriji proračunska transparetnost, jednoj od najvažnijih kategorija istraživanja gdje se ocjenjuje na koji način tijelo vlasti jasno građanima iskazuje planiranje proračuna i na koji ga način troši, a na kojoj su se kategoriji ukupni rezultati svih tijela državne vlasti pokazali izrazito niski -  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zauzelo je zavidno treće mjesto!

U ukupnom poretku treće mjesto dijeli s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, te Vladinim Uredom za udruge.

Također, u kategoriji uključivanje javnosti u političko odlučivanje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ostvarilo je peto mjesto, isto kao i u kategoriji procjena učinaka propisa. „Kvaliteta upravljanja u tijelima državne vlasti nije zadovoljavajuća, te postoje velike neujednačenosti. Ipak, mišljenja sam da je u hrvatskim uvjetima moguće dobro upravljanje. Kako bi se postigao taj cilj potrebno je sustavno pristupiti problemu, uz političku volju kako bi se javnim sustavom dobro upravljalo“, istaknula je Nives Miošić, jedna od voditeljica istraživanja.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako se sustav javne uprave mora racionalizirati i informatizirati, te da će primjena novih tehnologija povećati kako transparentnost sustava tako i njegovu učinkovitost.

GONG-ova konferencija okupila je tristotinjak predstavnika ministarstava, vladinih ureda, civilnog društva, sindikata, kao i brojne predstavnike drugih ustanova, a prisutan je bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Ukupni rezultati istraživanja dostupni su i na internetskim stranicama GONG-a, iz kojeg su istaknuli kako je riječ o prvom krugu istraživanja što ga njihov Istraživački centar namjerava provoditi svake dvije godine. Na taj način žele stvoriti bazu podataka o kvaliteti javnog upravljanja koja će tijelima državne vlasti ukazivati na područja gdje još uvijek postoji prostor za napredak.