Sjećanje na poginule povodom treće godišnjice željezničke nesreće u Rudinama

Photo nsl w foto Rudine 7_12.jpg
Polaganjem vijenaca i paljenjem šest svijeća na mjestu željezničke nesreće u Rudinama kod Kaštela obilježena je treća godišnjica pogibije šest putnika u nagibnom vlaku koji je prometovao iz Zagreba prema Splitu. Vijence i svijeće je na mjestu iskakanja vlaka iz tračnica položio Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture zajedno sa predstavnicima Uprave HŽ Holdinga.

„U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, u ime ministra Siniše Hajdaša Dončića i svoje osobno ime izražavam sućut obiteljima nastradalih putnika u nagibnom vlaku, kazao je Krizmanić u izjavi za novinare  te dodao, kako je ovaj nesretni događaj  bila velika tragedija i moramo učiniti sve kako bi moguće tragedije sveli na minimum jer je uvijek u pitanju ljudski faktor, bilo kroz upravljanje ili održavanje sustava“, rekao je pomoćnik ministra Krizmanić.
 
Ivan Vuković, član Uprave HŽ Holdinga na pitanje novinara  jesu li se Hrvatske željeznice nakon tragedije nagibnog vlaka oporavile u smislu popunjenosti vlakova, kazao je kako problem popunjenosti vlakova nije samo problem nagibnih vlakova, nego i problem  infrastrukture i svih ostalih uvjeta koji čine promet atraktivnim. Dakle, ako za Split vozite osam sati, onda nije problem u nagibnom vlaku, nego je problem u tome što nismo uspjeli postići uvjete da ti nagibni vlakovi prometuju adekvatnim brzinama. Na tome upravo sada radimo i inzistiramo. Projekti koje smo započeli i koje mislimo realizirati u ovome razdoblju koncentrirani su na poboljšanje infrastrukture i učinak koji će takva infrastruktura polučiti u prometu  ljudi i roba.

Nesreća nagibnog vlaka kod Rudina 24. srpnja 2009. godine bila je najteža nesreća u dvadesetogodišnjoj povijesti Hrvatskih željeznica u kojoj je uz šest tragično poginulih putnika ozlijeđeno još 55 putnika.

Nakon te nesreće Uprava HŽ Holdinga analizirala je stanje sigurnosti željezničkog prometa te je donesen zaključak s dodatnim mjerama u području sigurnosti. Mjere su se odnosile na dodatne kontrole sigurnosti prometa te mjere za podizanje radne i tehnološke discipline.

Odavanju pijeteta žrtvama teške prometne nesreće kod Rudina među ostalima nazočili su i Visko Haladić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Joško Berket, gradonačelnik Kaštela te predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.