Poštanska marka povodom Olimpijskih igara u Sočiju

Photo pos_mark_OI.jpg
Svega dva dana dijeli nas od početka jednog od najljepših sportskih događaja u svijetu – Olimpijskih igara. Ovogodišnja, zimska, Olimpijada održat će se u ruskom gradu Sočiju, a Hrvatska pošta tim je povodom izdala prigodnu poštansku marku, koju će pustiti u optjecaj 7. veljače, na dan otvorenja Igara.

O ovogodišnjim Igrama poznati TV novinar i sportski komentator Mićo Dušanović napisao je u prospektu što prati novu prigodnu poštansku marku: „Sudionik natjecanja iz 1924., prvih Zimskih olimpijskih igara, teško bi se snašao u Sočiju. Olimpijska baklja je u ruci Olega Kotova ‘šetala’ svemirom. Čekamo čime će nas Soči još iznenaditi.“ Ove godine Hrvatsku će na Olimpijskim igrama predstavljati jedanaest sportašica i sportaša – osmero alpskih i dvoje nordijskih skijašica i skijaša te jedna snowboarderica. Hrvatska pošta ovim putem želi mnogo uspjeha našim olimpijcima!

Prigodna poštanska marka XXII. Olimpijske zimske igre – Soči, Rusija ima nominalnu vrijednost 3,10 kuna, a autorice marke su Irena Gubanc i Mateja Škofič, dizajnerice iz Ljubljane. Naklada marke iznosi 150 000 primjeraka, a tiskana je u arčiću od 9 maraka sa jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 7. i 8. veljače u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.