Potpisan sporazum o suradnji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Transportation Safety Bureau of Hungary

Photo nsl P-SPR TSB-AIN 23-9_14.jpg
U sklopu službenog radnog posjeta mađarskom istražnom tijelu sa sjedištem u Budimpešti, 22. rujna, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Transportation Safety Bureau of Hungary potpisali su Sporazum o suradnji i uzajamnoj pomoći vezano uz istraživanje nesreća i nezgoda u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

U ime Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu sporazum je potpisala v.d. ravnateljica Anita Koprivnjak, a u ime mađarskog istražnog tijela generalni direktor dr. Loránd Becske.

Svečanosti potpisivanja sporazuma nazočili su i mađarski glavni istražitelji zrakoplovnih, željezničkih i pomorskih nesreća,  te brojni drugi, a generalnom direktoru dr. Loránd Becske uručena je zahvalnica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za izniman doprinos u razvoju i promicanju suradnje između dviju Agencija.

Svrha sporazuma je suradnja i uzajamna pomoć hrvatskog i mađarskog istražnog tijela u istraživanju zrakoplovnih, željezničkih i pomorskih nesreća, organizacija treninga istražitelja, razmjena informacija, eksperata i opreme u području sigurnosnih istraga nesreća i nezgoda u sve tri vrste prometa, kao i sudjelovanje i razmjena istražiteljskih timova u istrazi koju provodi druga sporazumna strana, sve u cilju učinkovitijeg rada istražnih timova i racionalizacije poslovanja istražnih tijela.

Potpisivanjem ovakvog sporazuma, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu potvrdila je odnose i s mađarskim nacionalnim istražnim tijelom.

Također, ovo je prvi korak prema jačanju suradnje i sklapanju sličnih sporazuma s nacionalnim istražnim tijelima drugih država članica Europske unije, s kojima Agencija također razvija stručnu suradnju i održava kontakte, sukladno standardima i preporučenoj praksi Europske unije.