Ministri prometa Hrvatske i Mađarske o jačanju suradnje na modernizaciji željezničkog pravca Rijeka – Budimpešta

Photo Ministri-magj 6_12.jpg
Formiranje stručnih radnih skupina za pripremu sporazuma o međudržavnoj suradnji Hrvatske i Mađarske zbog zajedničkog održavanja prometnica i mostova te unaprijeđenja poslova na graničnim prijelazima na graničnim prijelazima rezultat je današnjeg radnog sastanka hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića s Pal Volnerom, mađarskim ministrom infrastrukture u Ministarstvu nacionalnog razvojaodržanog u Budimpešti.

Dvojica ministara i njihovi prvi suradnici razmijenili su informacije o budućim planovima ulaganja u ceste i željeznice koje se nalaze na TEN-T europskom koridoru, a za čiju će modernizaciju Hrvatska aplicirati prema strukturnim fondovima EU.

Ministar Hajdaš Dončić svog je mađarskog kolegu informirao kako je hrvatska Vlada na prvo mjesto svojih strateških opredijeljenja postavila upravo ulaganja u željeznicu, te stoga i osnovala Povjerenstvo za željeznicu na čijem je čelu premijer Zoran Milanovć. Ministar Volner predložio je da hrvatsko i mađarsko ministarsvo prometa zajednički definiraju kako, kojim parametrima i kojim redom obje zemlje žele i imaju interes razvijati prugu na potezu Zagreb – Budimpešta. „Željezničke veze između Budimpešte i Zagreba uvrštene su u TEN-T mrežu. Vrlo je važno povezivanje dvaju glavnih gradova, ali ista pruga povezuje i nas s Rijekom, što je Mađarskoj jako važno“, naglasio je ministar Volner.

Ministar Hajdaš Dončić pridodao je i planove o namjeri gradnje LNG teriminala na Krku koji bi se  također oslanjao na prometne putovepreko Rijeke do Budimpešte, a sva ulaganja plniraju se kao razvoj cjelovitog prometnog rješenja za kvalitetan prijevoz roba prema središtu Europe. Prvi ljudi mađarskog  ministarstva za ulaganja u  svoju infrastrukturu traže strateške partnere, a u ozbiljnoj su fazi pregovora i s Kinom, kojaje zainteresirna postati strateškim partnerom, kao što su sličan interes i u Hrvatskoj izrazili prema Vladi predstavnici kineskih kompanija za svojih posjeta našoj zemlji.