Otvoren 59. Međunarodni simpozij "ELMAR 2017"

Photo nsl elmar 18-09_17.JPG
U Zadru je danas otvoren 59. Međunarodni simpozij "Elektronika u pomorstvu – ELMAR 2017", u organizaciji Hrvatskog društva "Elektronika u pomorstvu – ELMAR". Međunarodni simpozij ELMAR, jedan od najstarijih znanstvenih simpozija u Europi, predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja vrhunskih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz poslovnog svijeta, javne uprave i akademske zajednice koji se bave područjima radijskih komunikacija, multimedijskih komunikacija, obrade slike, video signala, govora i zvuka, digitalne televizije, širokopojasnih tehnologija i usluga, radarskih sustava, navigacije, brodogradnje i ekologije mora. Uvodni pozdravni govor na svečanom otvaranju simpozija održala je prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar (FER), dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva "Elektronika u pomorstvu".

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao dugogodišnjeg stalnog pokrovitelja i suorganizatora, simpozij je otvorio Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, koji je u pozdravnom govoru naglasio da je ELMAR, zahvaljujući svojoj gotovo 60 godina dugoj povijesti, postao izvrsno okruženje za poticajne rasprave te razmjenu znanja i iskustava njegovih sudionika u najnovijim dostignućima iz područja elektroničkih komunikacijskih usluga i tehnologija.

Svečanom otvorenju simpozija nazočili su i zamjenica gradonačelnika grada Zadra i predstavnik Zadarske županije, kao i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mislav Grgić, te drugi uzvanici.

U plenarnom dijelu simpozija održano je nekoliko pozvanih predavanja, od kojih valja izdvojiti predavanje "Utjecaj prelaska s analogne (FM) na digitalnu (DAB+) radiodifuziju zvuka na zaštitu okoliša", koje je održao Tigran Vržina, direktor sektora Strategija u društvu Odašiljači i veze d.o.o. u Zagrebu.