Pomoćnik ministra Igor Cigula na sajmu „Transport logistic 2015“

Photo nsl pmIC-ITLF 6-5_15.JPG
Vodeći međunarodni stručni sajam za logistiku, mobilnost, IT, te upravljanje lancem opskrbe „Transport Logistic 2015“ koji se od 5.- 8. svibnja održava u Munchenu, svečano je danas otvorio ministar prometa i digitalne infrastrukture Savezne Republike Njemačke, Alexander Dobrindt, a otvorenju je nazočio i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Igor Cigula.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore na sajmu su se predstavile hrvatske prijevozničke i transportno-logističke tvrtke, Đuro Đaković – specijalna vozila, Gredelj – TŽV, Luka Zadar, Lučka uprava Rijeka, Transagent i Zagrebtrans. Naime, riječ je o jubilarnom 10. putu po redu da se hrvatske tvrtke zajedno predstavljaju u organizaciji HGK na najvećem svjetskom sajmu transporta i logistike.

Pomoćnik ministra Igor Cigula susreo se s predstavnicima svih hrvatskih izlagača, te je sudjelovao na predstavljanju potencijala Lučke uprave Rijeka koja se na ovogodišnjem Sajmu predstavlja kao članica NAPA-e (Udruženja luka sjevernog Jadrana), a čije su  članice i luke Venecija, Trst i Kopar. Namjera NAPA-e je predstavljanje jadranskih luka kao najbliže europske točke za iskrcaj tereta koji se s dalekog istoka brodovima dopremaju u Europu. Luke NAPA-e predstavljaju i najbližu točku do kopnenih odredišta u Europi, a što bitno skraćuje  vrijeme putovanja od dalekoistočnih do europskog tržišta, ali isto tako i bitno smanjuje troškove prijevoza roba.

Interes koji postoji za proizvode i usluge hrvatskih izlagača govori o značajnom napretku u njihovoj međunarodnoj prepoznatljivosti kroz kvalitetne i konkurente proizvode, posebice kada je prijevoz željeznicom u pitanju. Naime, poznata hrvatska tvrtka, Đuro Đaković iz Slavonskog Broda predstavlja se s jedinstvenim vagonom za prijevoz cementa, a za koji su mnogi posjetitelji iskazali interes. Riječ  je o vagonu mase 19 tona što ga čini najlakšim vagonom te vrste na tržištu, a čiji kapacitet tereta iznosi 71 tonu, odnosno 74 m3. U razgovoru s pomoćnikom ministra, predsjednik Uprave Đure Đakovića,  Bartol Jerković, istaknuo je kako su njihova očekivanja velika s obzirom da se predstavljaju s uistinu jedinstvenim i vrlo konkurentnim proizvodom, a koji nije rađen samo prema zahtjevima željezničkog operatera, već i samih proizvođača roba koje se prevoze.

Naglasak ovogodišnjeg sajma je pomorska logistika, pakiranje u prijevozu, cestovna prijevozna sredstva, željeznički promet, osiguranje skladišta, prijevozna sredstva na tračnicama, zračni promet, organizacija i uređenje skladišta, sistemi kombiniranog prometa, špedicije, terminali, logistički sistemi za luke i pomorski promet, cestovni prijevoznici, istraživanje i razvoj, logistički sistemi za zračni promet, komunikacijski sistemi, kurirska služba, upravljanje prijevozom, prijevoz energije, consalting/logistic, uređenje benzinskih crpki, logistički centri, sigurnosni sistemi, IT/telematika, istraživanje i razvoj, sustavi podataka, teretni centri itd.

U okviru radnog posjeta Njemačkoj, pomoćnik ministra Igor Cigula susreo se i s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Munchenu, Petrom Uzorincem,  koji je također dao podršku hrvatskim predstavnicima na sajmu, a planiran je i radni susret s direktorom Hrvatske turističke zajednice za Bavarsku, Damirom Balenovićem na kojem će se razgovarati o mogućnostima unapređenja prometnih veza između Bavarske i Hrvatske, posebno pritom imajući u vidu potrebe hrvatskog turističkog tržišta.
 
FOTOGALERIJA