Milijunta putnica Croatia Airlinesa u 2013. godini

Photo nsl ZLZG-MILP 24-7_13.jpg
Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, danas je zabilježio milijuntog putnika u ovoj godini. Ovogodišnji jubilarna putnica je zagrepčanka Ankica Šuvak, a zabilježen je na letu OU 668 iz Zagreba u Dubrovnik.

Ovogodišnjemu milijuntom putniku, prije njegova leta u Dubrovnik, Nenad Jelavić, izvršni direktor Croatia Airlinesa za prodaju, marketing, upravljanje mrežom i prihodima, darovao je dvije besplatne povratne zrakoplovne karte za jedno od odredišta Croatia Airlinesa po izboru gospođe Ankice Šuvak. Jubilarnu putnicu u ime Zračne luke Zagreb nagradio je i Tonči Peović, član Uprave Zračne luke Zagreb, poklon-bonom u vrijednosti 1000 kn, koji putnik može iskoristiti u Bye-Bye Shopu ZL Zagreb.

Ovogodišnji milijunti putnik zabilježen je otprilike u isto vrijeme kad i lani, a valja napomenuti da Croatia Airlines ove godine ljetni red letenja obavlja s jednim zrakoplovom manje nego lani. Naime, program restrukturiranja, koji je u tijeku, predviđa racionalizaciju poslovanja te promjenu strukture flote što, između ostaloga, znači i jedan zrakoplov manje u floti.

Također, program restrukturiranja predviđa i uštede u poslovanju, od kojih su neke već uspješno realizirane. Primjerice, samo na troškovima podvorbe putnika, Croatia Airlines u prvih je pet mjeseci ove godine ostvario uštedu od 4,500.000 kuna, što je znači da je na servis potrošeno oko 30 posto manje sredstava u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istodobno, unaprijeđen je servis u ekonomskoj klasi, što je dovelo do značajnog poboljšanja usluge.

Kad je riječ popunjenosti letova Croatia Airlinesa u prvih pet mjeseci ove godine, popunjenost je u prosjeku veća od 65 posto, što je za 4 postotna boda više od plana. Treba uzeti u obzir kako bi ovaj rezultat bio i bolji da Croatia Airlines zbog ovogodišnjeg štrajka dijela zaposlenika nije bio primoran unajmiti zrakoplove od drugih avioprijevoznika kako bi odradio čak 186 letova više nego u istom razdoblju prošle godine. Tijekom štrajka letačkog osoblja tri četvrtine svih putnika prevezeno je prema redu letenja, što se u struci smatra izvrsnim rezultatom u danim okolnostima.  Popunjenost zrakoplova u lipnju ove godine dosegnula  je 75,3 posto, što je više nego lani, a u istom je mjesecu također ostvarena i rekordna popunjenost putničke kabine u čarter prometu od 81,8 posto.

Poboljšanja u poslovanju Croatia Airlinesa vidljiva su i u operativnom dijelu. Ostvarena je  izvrsna razina točnosti. Naime, 83 posto operacija polazaka zrakoplova je unutar 15 minuta, što je iznad ovogodišnjeg prosjeka članica Udruge europskih zrakoplovnih prijevoznika (AEA). Ove je godine Croatia Airlines prvi puta u svojoj povijesti iznajmio jedan zrakoplov s posadom, a riječ je o ugovoru s aviokompanijom Syphax iz Tunisa u trajanju od četiri i pol mjeseca. Ova se odluka pokazala kao veoma uspješan poslovni potez, jer je kompanija tako aktivno ušla na inozemno avioprijevozničko tržište, a ostvareni prihodi su iznad očekivanja i izvanplanski.

Croatia Airlines vodeća je regionalna kompanija po broju putnika i izravno povezuje Hrvatsku s 25 europskih odredišta, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom.

Od prvog putničkog leta 1991. godine do danas zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su  više od 450.000 letova, a prevezeno  je ukupno 27,371.000.


CROATIA AIRLINES

O Star Allianceu:
Mreža Star Alliance osnovana je 1997. kao prva istinski globalna udruga zrakoplovnih tvrtki koja pruža globalni doseg, prepoznatljivost i besprijekornu uslugu međunarodnome putniku. Njezina prihvaćenost na tržištu priznata je mnogim nagradama, među kojima je i  nagrada za vodeću udrugu na svjetskom tržištu zračnog prijevoza, te za najbolju udrugu zrakoplovnih tvrtki koju su dodijelili i Business Traveller Magazine i Skytrax. Zrakoplovne tvrtke članice su Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAM Airlines, TAP Portugal, Turkish Airlines, THAI, United Airlines i US Airways. Ukupno, mreža Star Alliance nudi više od 21.900 dnevnih letova prema 1328 zračnih luka u 195 zemalja.