Nema prodaje zračnih i morskih luka

Photo VItic_Kockica.jpg
Povodom teksta objavljenog dana 9. listopada, u tjedniku „Globus“ pod naslovom „Vladin plan privatizacije 28 tvrtki“ gdje su izneseni potpuno krivi navodi o prodaji poduzeća, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputilo je reagiranje i pojašnjenje vezano za neistine o navodnim pripremama natječaja za prodaju četiri morske luke i sedam zračnih luka:

Samo su dvije tvrtke u planovima i aktivnostima prodaje poslovnih udjela, a za nekolicinu drugih radi se o sasvim drugim oblicima traženja strateškog partnera i ulaganja za njihov daljnji razvoj. U resoru MPPI koji ima 52 poduzeća, agencije i ustanove, a od čega je 30 poduzeća, što se prodaje poslovnih udjela tiče, govorimo o samo dvije tvrtke: HŽ Cargo koji je u završetku postupka prodaje 75 posto udjela i Croata Airlines, za koju je u izradi pokretanje natječajnog postupka za prodaju do 49 posto udjela ili dokapitalizaciju tvrtke. U tijeku je i izrada natječajnog postupka za prodaju poslovnih udjela Pružnih građevina, tvrtke-kćeri HŽ Infrastrukture, što radi matična tvrtka.

Morske luke (ukupno ih je šest), riječne luke (ukupno ih je četiri), te zračne luke (ukupno ih je sedam) ne pripremaju se za prodaju. Morske luke se ne prodaju i nikada se neće prodavati. Na lučkom pomorskom dobru lučke uprave pojedinih morskih luka tek putem koncesija daju na upravljanje određene poslove. To se događa danas, događalo se jučer, a događa će se i ubuduće, jer je to način poslovanja, a nema nikakve veze s prodajom!

Za pojedine se morske luke pripremaju natječaji za traženje koncesionara koji bi sudjelovali i u gradnji terminala, što također nije prodaja. Riječne luke na isti način posluju i također se ne prodaju, a u koncesiju će svakako davati određene poslove, kao što je to svugdje u svijetu. Od sedam zračnih luka samo se za dvije, ZL Osijek i ZL Rijeka, upravo rade marketničke studije i za njih će temeljem rezulatat studija biti raspisani natječaji za koncesioniranje (što također nije prodaja).

Kada je riječ o ACI-ju i Jadroplovu, govorimo o dokapitalizaciji, a za Hrvatsku poštu i Jadroliniju ne pripremaju se natječaji, ni za prodaju, ni za koncesije, niti dokapitalizaciju:
 
- HŽ Cargo – pred finalizacijom je izrada kupoprodajnog ugovora za prodaju 75 posto udjela tvrtke
- ZL Osijek – do kraja godine izrada marketinške studije, koja je temelj za raspis natječaja za koncesiju Zračne luke Osijek
- ZL Rijeka –također izrada merketinške studije kao temelj za natječaj za koncesiju Zračne luke Rijeka
- Luka Gaženica – raspis natječaja za koncesiju za putnički terminal (do kraja lipnja iduće godine)
- Lučka uprava Dubrovnik – raspis natječaja za koncesiju za putnički terminal
- Lučka uprava Rijeka – raspis natječaja za izgradnju terminala Zagrebačke obale u luci Rijeka
- Croatia Airlines – radi se na raspisu natječaja za prodaju do 49 posto dionica, ili dokapitalizaciju CA
- ACI i Jadroplov - u planu je i poketanje postupaka za dokapitalizaciju
- HŽ Infrastruktura radi na raspisu natječaja za prodaju udjela u svojoj tvrtki-kćeri Pružne građevine, koje se bave održavanjem pruga
 

Ispravak netočnih navoda uz molbu da se isti ne prenose putem drugih medija poslano je na sva uredništva.

PRILOG
 
Vlada Republike Hrvatske: Ispravak: Netočno je da Vlada planira privatizirati 28 velikih tvrtki