Državna tajnica Nikolina Brnjac u službni posjet primila predstavnike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Photo NSL DT HR RS 28-08_17.JPG
Državna tajnica za promet, Nikolina Brnjac sa suradnicima ispred resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održala je radni sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Miodragom Poledicom. u nazočnosti pomoćnika ministra, Maria Madunića ispred Uprave prometne inspekcije.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici hrvatskih i srpskih željezničkih društava društava HŽ Cargo d.o.o., HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i Srbija Cargo te ŽIT Beograd.
Teme održanog sastanka najvećim dijelom bavile su se pitanjima vezano uz problematiku ilegalnog prelaska zajedničke granice na međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik - Šid, pri čemu je državna tajnica Nikolina Brnjac istaknula kako je upravo na temu ilegalnih migracija na kolodvoru Tovarnik.
 
"Do danas je održano više radnih sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te su poduzete sve potrebne radnje u cilju poboljšanja uvjeta za brži i efikasniji pregled teretnih vlakova od strane MUP RH, poput asfaltiranja pristupnih staza, izgradnje ograda, poboljšanja rasvjete te nabave platforme za pregled vagona.". - rekla je državna tajnica Brnjac.
 
Sekretar Poledica istaknuo je kako je sa srbijanske strane od 1. kolovoza ove godine, kao ispomoć policiji u kontroli granice, angažirano i privatno zaštitarsko poduzeće. "Inače, na ovom je graničnom prijelazu u odnosu na 2016. godinu primjetno osjetno povećanje teretnog prometa. Rezulat je to povećane trgovinske razmjene između Republike Hrvatke i Srbije, te prometa koji se tim željezničkim pravcem odvija prema luci Rijeka.". - rekao je sekretar Poledica.

Na sastanku se raspravljalo i o dugovima koje srbijanska željeznička poduzeća Srbija Voz i Železnice Srbije imaju prema HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu. Dugovi su nastali između 1991. i 1995. te 2012. i 2017. godine, a u međuvremenu su pokrenute aktivnosti na njihovoj rješavanju. S tim u vezi istaknut je pozitivan primjer rješavanja dugova između HŽ Carga i Srbije Carga.

Dodajmo ovome kako je od srbijanskih kolega predloženo i uvođenje potpuno nove željezničke linije između Beograda i Zagreba, a na čijoj bi uspostavi zajednički radili HŽ Putnički prijevoz i Srbija Voz.

Svi prisutni sudionici izrazili zadovoljstvo sastankom i usvojenim zaključcima.