Ministar Oleg Butković na Sljemenu u rad pustio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj

Photo NSL MIN DAB 20-11_17.jpg
U prostorijama OiV-ovog odašiljača na Sljemenu, u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u rad je pustio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Republici Hrvatskoj.

Na svečanosti su, uz ministra Butkovića, sudjelovali i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, pomoćnici ministra Jure Šarić i Josip Bilaver te direktor tvrtke Odašiljači i veze (OiV) Mate Botica. 

„Lijepo je danas biti ovdje na vrhu Zagrebačke gore, povodom prvog probnog puštanja u rad digitalnog radija u Hrvatskoj. Riječ je o probnom uvođenju digitalnog signala koji će trajati godinu dana i obuhvaćati područje Grada Zagreba i osam županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke te Primorsko-goranske i Istarske. Postojeći FM signal se ne gasi, ali je prostor sužen jer nema prostora za nove nakladnike.“, rekao je prilikom uključenja ministar Butković i dodao kako će digitalni signal novim nakladnicima omogućiti rad, a postojećima proširenje i osuvremenjivanje sadržaja.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, više od dva milijuna slušatelja dobiti će potpuno novi radijski signal, a to će im biti omogućeno preko četiri odašiljača OiV-a, koja obuhvaćaju područje Grada Zagreb i osam hrvatskih županija. Podsjetimo, uključenjem digitalnog radija potpuno novi radijski signal dobit će slušatelji 16 radijskih postaja, za što je, prethodno u svibnju ove godine, OiV uputio Poziv za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih programskih kanala, svim zainteresiranim pružateljima medijske usluge radija.

"Ovo je definitivno početak nove ere emitiranja radijskog signala. Očekujem da će nakladnici i svi zainteresirani imati priliku proizvoditi nove sadržaje i građanima ponuditi puno više. Ujedno, zahvaljujem Agenciji za elektroničke medije na tome što je prepoznala ideju OiV-a i omogućila brz dolazak testnog emitiranja digitalnog radija u Republiku Hrvatsku", rekao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

Istaknimo, kako će uvođenjem digitalnog radija tvrtka Odašiljači i veze hrvatskim građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi, uz bolji prijem signala te više sadržaja, kao i uz znatno manju potrošnju energije. Također, zahvaljujući novoj platformi radijski će signal doprijeti do znatno većeg broja korisnika nego što je to bilo u slučaju FM platformi, dok će dosad korišteni FM radio i dalje ostati dostupan u istom kapacitetu i u okviru dosadašnje pokrivenosti signala.

Zaključimo, kako je probno puštanje u rad novog digitalnog radija još jedan pokazatelj da Republika Hrvatska ide u korak sa suvremenim tehnološkim trendovima, na tragu iskustava drugih zemalja i u skladu sa zacrtanim ciljevima razvoja digitalnog društva.

 
.