Zračna luka Pula u pripremama za turističku sezonu, a letjelište Vrsar za komercijalizaciju

Photo ZL Pula_14.jpg
Tijekom posjeta Zračnoj luci Pula pomoćnik ministra za zračni promet Dan Simonić na radnom je sastanku s predsjednikom uprave zračne luke Svemirom Radmilom razgovarao o rezultatima poslovanja u 2013. godini te planu poslovanja za 2014. kao i pripremama koje pulska zračna luka radi za novu turističku sezonu.

Tijekom posjeta obavljen je uvid u građevinske radove i pripremu aktivnosti oko udovoljavanju zahtjevima za pristupanje u Schengenski prostor. Očekuje se da će sve aktivnosti biti obavljene u prvoj polovici 2015. godini kako bi u trenutku aplikacije Republike Hrvatske za članstvom u Schengenu, Zračna luka Pula bila u potpunosti sukladna svim predviđenim standardima.

U nastavku posjeta Istarskoj županiji u Vrsaru su na temu budućnosti aerodroma Vrsar na radnom sastanku raspravljali  pomoćnik ministra za zračni promet Dan Simonić i direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita s načelnikom općine Vrsar Frankom Štifanićem te pročelnikom Istarske županije Marin Grgetom za prostorno uređenje i njihovim prvim suradnicima.

„Zračna pristaništa poput vrsarskog razvijala su se sa sportsko-amaterskim zrakoplovstvom, a danas  imaju važnu ulogu i predstavljaju značajan potencijal u zrakoplovnom turizmu i ona su u svim turistički orijentiranim državama poželjna. Vrsarski je aerodrom prepoznatljivo i popularno letjelište u Italiji i drugim susjednim zemljama te napori općine kao njezinog vlasnika, koje proteklih godina ulaže i u dovršavanje imovinskih-pravnih pitanja te profesionalizaciju i komercijalizaciju aktivnosti, obećavaju daljnji razvoj i aerodroma i destinacije. I Istarska županija i općina Vrsar imat će punu podršku resornog ministarstva u tim aktivnostima.“ - rekao je pomoćnik ministra Simonić.

„Mali aerodromi imaju šansu u budućnosti ako se komercijaliziraju, jer samo na razini sportskog zrakoplovstva neće moći opstati. Infrastrukturno valja dakle u njih uložiti, kako bi ih se osposobilo za prihvat zrakoplova do 5,7 tisuća kilograma mase i kapaciteta do deset putnika. Vrsarsko zračno pristanište svakako među tom vrstom letjelišta ima jako dobre potencijale za komercijalizaciju, ali uz strateškog partnera koji bi uložio dodatna sredstva u infrastrukturu i dobrog upravitelja. Upravo vi možete među malim aerodromima biti prvi koji ćete raspisati natječaj za koncesiju.“ - naglasio je Omer Pita, direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Agencija nema kompetencije nad poslovanjem tvrtki koje operiraju zrakoplovnim lukama, ali sa svoje strane općini Vrsar može biti od pomoći kao savjetodavno tijelo pa je na sastanku dogovoreno kako će stručnjaci u Ministarstvu i Agenciji pomoći općini Vrsar i Istarskoj županiji pri analizi i pripremi njihova zračnog pristaništa za strateškog partnera i koncesionara kao operatera.