Održan sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Savezne države gornje Austrije i Štajerske za daljnju izgradnju prometne infrastrukture

Photo nsl mppi-au.trg-kom 7_12.jpg
U organizaciji hrvatsko-austrijske Trgovinske komore u Ministarstvu je održan sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Savezne države gornje Austrije i Štajerske na temu daljnje izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture.
 
Sastanak stručnih radnih skupina zajednički su predvodili ispred izaslanstva RH, Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i ispred austrijskog izaslanstva Tropper Andreas, tehnički direktor Uprave za prometnu infrastrukturu i tehnička pitanja u Štajerskoj.
 
U uvodnom dijelu sastanka Krizmanić je izvijestio  prisutne o nedavno održanom sastanku slovenskog i hrvatskog ministra prometa i infrastrukture gdje je usuglašeno  kako je za daljnje rješavanje problema izgradnje željezničke i cestovne infrastrukture potrebno imenovati radne skupine koje će zajedničkom suradnjom unaprijediti bolju prometnu povezanost dviju država međusobno ali i sa trećim državama.
 
Također, Krizmanić je predstavio radni prijedlog imenovanja predsjednika stručne radne skupine RH, Tomislava Josipa Mlinarića, profesora na fakultetu Prometnih znanosti zbog njegove stručnosti i kompetencije, sa čime su se složili svi nazočni.
 
Iznimno je važno da u tijeku politike europskog povezivanja iskoristimo priliku za jačanje prometnih pravca, a napravljene su i neke  studije izvodljivosti koje ukazuju koliko su projekti tržišno i financijski isplativi,  te organizacijsko- tehnički izvedivi, a što je iznimno bitno za daljnju razradu ove problematike, kazao je Mlinarić.
 
U području infrastrukture suradnja naših država iznimno je uspješna, EK je napravila reviziju transeuropskih mreža koje su ključne za Europu, te je zaključke u obliku prijedloga stavila na raspravu u Europski parlament. Obzirom da RH postaje nova članica EU ona se mora naknadno uključiti u donošenju odluka, ali od Austrijske strane će imati pomoć i potporu u tom procesu strateškog promišljanja odluka, kazao je Andreas.
 
Nakon razmjene mišljenja i prijedloga dogovoreno je da se krajem rujna 2012. godine, u kongresnom centru u Grazu,  održi idući sastanak na ovu temu te da se imenuje zajedničko stručno povjerenstvo.
 
Na sastanku su bili nazočni i Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Danijel Krakić, MPPI, Slavko Begić, predstavnik hrvatsko-austrijske trgovinske komore te predstavnici Ministarstva za promet u Štajerskoj.