Predstavnici švedskih tvrtki i švedska ministrica zaštite okoliša posjetili Rijeku

Photo nsl DS RI 18-4_13.jpg
Prilikom svog dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, predstavnici švedskih tvrtki i švedska ministrica zaštite okoliša Lena Ek prisustvovali su okruglom stolu na temu luka, transporta i infrastrukturnih projekata, koji je danas održan u Rijeci. Okruglom stolu također su prisustvovali i pomoćnici ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić i Igor Butorac, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, te predstavnici Lučke uprave Rijeka.

Pomoćnik ministra Dan Simonić održao je  prezentaciju o potencijalima ulaganja i strateškim odrednicama prometne politike, i politike ulaganja u narednom razdoblju u željeznicu, te pomorske, riječne i zračne luke, a s naglaskom na ulaganja u riječki željeznički prometni pravac. „Prije svega, ovom prilikom bi se zahvalio švedskoj delegaciji zbog interesa koji su iskazali vezano uz  potencijalna ulaganja u prometnu infrastrukturu, te moguću suradnju. "Cilj Vlade Republike Hrvatske svakako je još više povećati interes švedskih gospodarstvenika za ulaganja ili korištenje pometne infrastrukture, jer Republika Hrvatska svakako ima velike potencijale, od kojih bi izdvojio riječki prometni pravac, koji je od izuzetne geostrateške važnosti, i čija je ukupna vrijednost 4,3 milijarde eura u konačnoj realizaciji. Tu svakako vidim veliki prostor za moguću suradnju.“ – naglasio je Simonić.

Švedska ministrica zaštite okoliša Lena Ek istaknula je kako je izuzetno zadovoljna činjenicom da je 60 švedskih kompanija prisutno i radi u Republici Hrvatskoj, gdje uspješno posluju i ostvaruju dobre rezultate. „ S obzirom da je ovo moj deseti po redu posjet Republici Hrvatskoj mogu reći da sam jako dobro upoznata sa situacijom i prilikama u ovoj zemlji. Hrvatska ima velike mogućnosti za razvoj proizvodnje energije iz biomase, i solarne energije, a postoji i interes za investiranje u željeznicu, luke i drugu infrastrukturu, zbog čega danas i jesmo ovdje. Grad Rijeka ima iznimno dobre mogućnosti radi svog strateškog položaja, ali isto tako ovom prilikom moram istaknuti kako je Rijeka grad koji zna što želi, koji ima jako dobre projekte i koji pridaje puno pažnje razvoju. Moguće suradnje švedskih tvrtki sa predstavnicima lokalnih vlasti, kao i sa Vladom Republike Hrvatske svakako bi bile od izuzetne važnosti u cilju ostvarivanja kvalitete života i razvoja.“ – rekla je švedska ministrica zaštite okoliša Lena Ek.

Članovi švedske delegacije obišli su i Riječku luku, a posebno zanimanje iskazali su vezano za razvojne projekte lučkog područja. Predstavnici švedskih tvrtki Saab, Volvo, Elekta i Fortum Power and Heat iskazali su interes i za riječke tvrtke koje se bave energetikom i toplinskom energijom te za one čija je djelatnost promet i prometna infrastruktura.

„Grad Rijeka je izuzetno važno prometno čvorište i logističko središte, a plan i strategija razvoja Rijeke do 2020. godine,  koji se provode prema planu svakako imaju za cilj pozicionirati ovaj grad na globalnoj razini. Osim svoje prometne važnosti, Rijeka je također poznati sveučilišni grad, ali i grad sa odličnom poduzetničkom klimom upravo zbog svog izuzetno dobrog strateškog položaja“, istaknuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.