Cjelogodišnja putnička zrakoplovna linija Zagreb – Mostar svečano uspostavljena prvim redovnim letom

Photo torta-maric-butkovic-mostar_5aeb281235465_970xr.jpg
Na prvom redovnom letu zrakoplova hrvatskog avioprijevoznika, Croatia Airlinesa iz Zagreba u Mostar sudjelovali su poseban izaslanik premijera i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Oleg Butković, ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Renata Paškalj, gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, predsjednik Uprave Međunarodne Zračne luke Zagreb 'Franjo Tuđman', Jacques Feron i predsjednik Uprave hrvatskog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić, a svečanu Delegaciju po slijetanu na Mostarski aerodrom dočekali su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bariša Čolak, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Edin Mušić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić, ministrica financija Federacije BiH, Jelka Miličević, predsjednik Vlade Hercegovačko - neretvanske županije, Nevenko Herceg i Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić.

"Povezati Mostar i Zagreb predstavlja povezivanje dviju prijateljskih, dobrosusjedskih zemalja Hrvatske i BiH, rekao je ministar Butković na konferenciji za novinare u Zračnoj luci u Mostaru. Uz jačanje dobrosusjedskih odnosa, uspostava zračne linije sa Zagrebom trebala bi pomoći u razvoju gospodarstva ovoga područja. Povezivanje Zagreba i Mostara za sat vremena otvara mogućnost i daljeg povezivanja ne samo ta dva grada, nego s Europom i svijetom jer danas puno linija kreće iz Zračne luke dr. Franjo Tuđman. Na taj način otvaramo mogućnost da veliki broj turista dolazi ovdje u Mostar, Međugorje, ovaj prelijepi kraj BiH.". - rekao je ministar Butković.

Predsjednik Uprave Međunarodne Zračne luke Zagreb Jacques Feron rekao je kako očekuje da će Zračna luka u Mostaru imati koristi od te linije i naveo da je u prošloj godini zagrebačka zračna luka povećala promet putnika za 12 posto, a predsjednik uprave hrvatskog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić koji je ovom prigodom istaknuo da nakon 15 godina stanke Croatia Airlines, hrvatski nacionalni prijevoznik, od danas ponovno povezuje Mostar i Zagreb, ponovno povezuje ovu regiju s glavnim gradom Republike Hrvatske, ali i ostalim destinacijama u koje zrakoplovi Croatia Airlines lete te je istaknuo nadu da će ovu zrakoplovnu liniju prepoznati mnogi putnici iz BiH i Hrvatske.

Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić ocijenio je kako je pokretanjem te zrakoplovne linije Mostar skratio put prema Europi i osigurao mogućnost za razvoj gospodarstva, prije svega turizma.

Redoviti međunarodni letovi Mostar – Zagreb predstavljaju četvrtu novu liniju hrvatskoga nacionalnog prijevoznika u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Mostar je 40. europsko odredište u koje će zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno letjeti tijekom ovogodišnje sezone u redovitom putničkom prometu.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa polijetat će iz Zagreba u Mostar četvrtkom i nedjeljom u večernjim satima (22 sata i 10 minuta), a iz Mostara u Zagreb petkom i ponedjeljkom u jutarnjim satima (polazak u 6 sati i 15 minuta). Letovi će se u iste dane obavljati i u zimskom redu letenja 2018./2019., s jedinom razlikom što će večernji polasci iz Zagreba u Mostar biti u 21 sat i 10 minuta. Na liniji će letjeti zrakoplovi Dash 8-Q400 kapaciteta sa 76 putničkih sjedala.

Podsjećamo, Croatia Airlines ove je sezone, osim letova u Mostar, uvela još tri nove sezonske linije: jutros je obavljen inauguracijski let na liniji Zagreb – Dublin, koja je uvedena prvi put u povijesti tvrtke i na kojoj će zrakoplovi letjeti četvrtkom i nedjeljom. Novost su i izravni letovi Split – Kopenhagen subotom (prvi let planiran 5. svibnja) te Dubrovnik – München pet puta na tjedan, na kojoj se počelo letjeti u ponedjeljak, 30. travnja.