HAKOM: Tržište elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj u trećem tromjesečju 2012. godine bez velikih promjena

Photo logoHAKOM_2404.jpg
Na tržištu elektroničkih komunikacija  u Republici Hrvatskoj u trećem tomjesečju 2012. godine zabilježen je porast korisnika telefonskih usluga u pokretnoj mreži, pad korisnika telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, te povećana potražnja za uslugama širokopojasnog pristupa internetu, priopćili su iz HAKOM-a.Vezano za telefonske usluge u pokretnoj mreži bilježi se povećanje broja korisnika, povećanje broja odlaznih minuta, te prihoda.

Prihodi su se u odnosu na prethodno tromjesečno razdoblje povećali za preko 17 posto dok se broj minuta povećao za oko 9,5 posto. Usporedbom prihoda i odlaznih minuta u odnosu na isto razdoblje prethodne godine vidljivo je smanjenje prihoda za oko 4 posto, uz istovremeno povećanje minuta od gotovo 16 posto.

Suprotno rastu tržišta pokretnih mreža na tržištu nepokretnih mreža bilježi se pad broja korisnika za 5,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2011. godine. HT je i dalje zadržao vodeću poziciju s obzirom na ukupan broj korisnika telefonskih usluga u pokretnoj i nepokretnoj mreži, iako broj prenesenih brojeva i dalje raste.

Na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine u pokretnim mrežama bilo je 394.127, odnosno 4,8 posto više prenesenih brojeva u odnosu na drugo tromjesečje 2012. godine, a u nepokretnim mrežama taj broj je dosegao gotovo 700 tisuća, odnosno 6,6 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2012. godine.

Iako se većina prihoda na tržištu trenutno ostvaruje od telefonskih usluga, proteklo razdoblje obilježila je veća potražnja za korištenjem usluge širokopojasnog pristupa internetu. Utjecaj sezonskog učinka odrazio se i na pristup internetu putem pokretne mreže te je broj priključaka u pokretnim mrežama dosegao 332.695, odnosno 11,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Posljedično je povećan i ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu koji na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosi 1.250.827 priključaka, odnosno preko 29 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Operatori danas uobičajeno nude pakete usluga (objedinjene govorne, podatkovne i televizijske usluge) te se može očekivati povećanje broja korisnika paketa, kao i ponuda operatora. Na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine ukupan broj korisnika paketa iznosio je 311.920 što čini preko jedne trećine ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu.

U skladu s ovim trendom raste i broj korisnika koji koriste uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade.

Detaljnije informacije o stanju tržišta mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.