Agencija za civilno zrakoplovstvo pojačava nadzor

Photo zr-prom_11.jpg
S obzirom na porast ilegalnih letova zrakoplovima poslovne avijacije u Europi uoči sezone godišnjih odmora i povećanja intenziteta putovanja zrakoplovima, Agencija za civilno zrakoplovstvo najavila je danas da će u idućih nekoliko mjeseci provoditi pojačan inspekcijski nadzor s ciljem podizanja razine sigurnosti letenja u Hrvatskoj.

Akcijom nadzora Agencija će, kako su izvijestili, obuhvatiti aerodrome i letjelišta, male zračne prijevoznike, generalnu avijaciju, velike domaće i strane komercijalne prijevoznike, a inspektori na terenu pratit će primjenu međunarodnih standarda sigurnosti na stajankama hrvatskih zračnih luka.

Skrečući pažnju na porast broja ilegalnih letova zrakoplovima poslovne avijacije u Europi, iz Agencije iznose i procjene da je od ukupnog broja europskih letačkih operacija zrakoplovima poslovne avijacije od 6 do 8 posto letova ilegalnih.

To znači da prijevoznik koji obavlja prijevoz nema valjanu Svjedodžbu o plovidbenosti ili dozvolu za obavljanje komercijalnog prijevoza putnika, te stoga iz Agencije upozoravaju da su takvi letovi sigurnosno rizični, jer postoji vrlo velika vjerojatnost da prijevoznik tehnički ne održava zrakoplov prema propisanim uvjetima ili da uopće nema dozvolu za takvu djelatnost.

Takav prijevoznik, kako navode, pod svaku cijenu želi izbjeći plaćanje poreza državi, pod krinkom "nekomercijalnog prijevoznika" može sletjeti na kraće poletno-sletne staze, ne plaća troškove Svjedodžbe o plovidbenosti, ne izdaje račune putnicima, ne prijavljuje plan leta kao komercijalni i tako izravno ugrožava poslovanje drugih prijevoznika koji posjeduju sve važeće i propisane dozvole.

Pozivaju sve koji namjeravaju koristiti taj način prijevoza da podatke o certificiranim hrvatskim zračnim prijevoznicima i tipu zrakoplova na kojem mogu obavljati komercijalni prijevoz putnika, robe ili pošte provjere na web adresi Agencije za civilno zrakoplovstvo www.ccaa.hr.


(Hina)