Otvorena 19. Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije

Photo ITU_Konferencija_19_NSL.JPG
Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) danas je otvorila svoja vrata za više od 3.000 izaslanika, među kojima su predstavnici 175 država članica ITU-a (od ukupno 193), uključujući 104 ministra, 35 zamjenika ministara i 67 veleposlanika. Konferencija se održava u Busanu u Republici Koreji, u BEXCO izložbenom i konferencijskom centru, od 20. listopada do 7. studenoga ove godine, i to četiri godine nakon prethodne takve konferencije (PP-10), održane u Guadalajari u Meksiku.

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije, poznata pod kraticom PP-14, najveći je ovogodišnji svjetski skup vodećih kreatora međunarodne politike u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). U tri tjedna intenzivnih sastanaka i razgovora o budućnosti globalnog ICT sektora ujedno će, kao i na svakoj konferenciji ove vrste do sada, biti izabrani novi čelnici ITU-a – glavni tajnik, njegov zamjenik i direktori triju ureda ITU-a, izabrat će se članovi Vijeća ITU-a i Odbora za Radijske propise ITU-a, utvrditi konačni udjel država članica u novom proračunu ITU-a za sljedeće četiri godine, raspraviti druga pitanja od značenja za utvrđivanje politike ITU-a u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, te naposljetku donijeti i potpisati Završni akti Konferencije.

Na ovoj Konferenciji izaslanstvo Republike Hrvatske, uz predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Krešu Antonovića, voditelja izaslanstva i načelnika Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, čine i predstavnici HAKOM-a: dr.sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća, Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća, mr.sc. Mario Weber, ravnatelj i Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) krovna je međunarodna telekomunikacijska organizacija, sa statusom najstarije specijalizirane agencije u okviru Ujedinjenih naroda, a Republika Hrvatska njezina je punopravna članica od 3. lipnja 1992. godine, od kada aktivno sudjeluje u njezinom radu i radu njezinih upravnih i radnih tijela (osobito u radu svjetskih i regionalnih radiokomunikacijskih konferencija, konferencija opunomoćenika, svjetskih konferencija o međunarodnim telekomunikacijama, njezinih pripremnih sastanaka i dr.). Vrhovno tijelo ove organizacije je ITU-ova Konferencija opunomoćenika (ITU Plenipotentiary Conference), koja zasjeda svake četiri godine, i u njezinu radu sudjeluju ovlašteni predstavnici svih država članica ITU-a, pa tako i Republike Hrvatske. U djelokrugu Konferencije opunomoćenika donošenje je ključnih odluka od važnosti za buduće ustrojstvo, rad i ulogu ove međunarodne organizacije u predstojećem četverogodišnjem razdoblju.