Potpisan Sporazum o zračnom prometu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Koreje

Photo nsl minSHD-RKOR SP 30-12_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić i veleposlanik Republike Koreje Hyung-won Suh potpisali su danas u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Koreje o zračnom prometu.

Danas potpisani Sporazum rezultat je snažnog interesa za daljnje unaprjeđenje iznimnih bilateralnih odnosa i gospodarskog razvoja između Republike Hrvatske i Republike Koreje, a njime se uspostavlja međunarodno-pravni okvir u području međunarodnog civilnog zračnog prometa između dviju država i omogućava jednostavnije uspostavljanje prometnih, putničkih i robnih tokova.

Korejska je strana u svibnju 2014. godine pokrenula inicijativu za sklapanje dvostranog međunarodnog ugovora o zračnom prometu i stvaranje sustavnog međunarodnopravnog okvira u području međunarodnog zračnog prometa između Republike Hrvatske i Republike Koreje nakon koje su izaslanstva dviju država održale pregovore i usuglasile tekst jedinstvenog međunarodnog ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Koreje o zračnom prometu.

Sporazum će omogućiti uspostavu izravnih redovnih linija u zračnom prometu između dvije države čime bi se dodatno potaknuo daljnji rast turističkih dolazaka. U zadnjih nekoliko godina Republika Koreja je postala najdinamičnije turističko tržište s najviše dolazaka turista u Republiku Hrvatsku izvan europskog kontinenta.

Hrvatska postaje omiljeno odredište turista iz Južne Koreje. U prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo je po prvi puta više od 300 tisuća turista iz Južne Koreje, a do kraja ove godine očekuje se da je našu zemlju posjetilo više od 350 tisuća.

Korejski mediji i ugledni turistički portali poput The Chosun Ilbo Hrvatsku svojim čitateljima  opisuju kao malu središnju europsku zemlju koja ima ugodne plaže i slikovite gradove na Mediteranu, a u zadnjih nekoliko godina aktivni blogeri koji pišu o putovanjima skrenuli su pažnju korejskim turistima na zadivljujući krajolik Hrvatske i pristupačne cijene.

Dodaju i da su posebice brojne žene i starije osobe bile motivirane posjetiti Hrvatsku nakon prikazivanja njezinih ljepota, uključujući i UNESCO-ove lokalitete, Dubrovnik i ostale turističke atrakcije na kabelskom TV programu TVN.