Ministar Siniša Hajdaš Dončić otvorio 63. sastanak Europske konferencije o civilnom zrakoplovstvu

Photo nsl minSHD ECZ DU 29-8_14.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić  danas je otvorio 63. sastanak Europske konferencije o civilnom zrakoplovstvu (ECAC), respektabilno okupljanje stručnjaka iz područja zračnog prometa, kojemu je Republika Hrvatska po prvi puta domaćin, a održava se  od 28. kolovoza do 1. rujna u Dubrovniku, te na kojem sudjeluju čelnici zrakoplovnih vlasti 44 države članice EU i relevantnih međunarodnih zrakoplovnih organizacija.

Nakon pozdravnih riječi u uvodnom dijelu, ministar Hajdaš Dončić je istaknuo: „Imajući u vidu stanje zrakoplovstva u Europi i sve izazove s kojima se zračna industrija suočava, i to u  uvjetima višegodišnje gospodarske krize, pozdravljam i podržavam daljnji dijalog i suradnju čiji je cilj pronalaženje što kvalitetnijih rješenja i sredstava koje našoj zrakoplovnoj  industriji svakako mogu pomoći i koristiti prilikom suočavanja sa svim aktualnim izazovima. U ovom trenutku značajnih geopolitičkih događanja diljem svijeta, kada su uvijek prisutna previranja i na financijskim tržištima, moramo se ujediniti i raditi zajedno u interesu  naše zrakoplovne industrije, podupirati rast i razvoj, predstaviti sebe na najbolji mogući način, te promptno reagirati te iskoristiti što više novih mogućnosti koje tržišta pruža. Također, ovaj radni sastanak odlična je prilika da o svim aktualnim izazovima i problemima s kojima se suočavamo u sektoru zračnog prometa raspravljamo razumno i otvoreno, te sam siguran da ćemo do kraja susreta imati jasnu ideju o zajedničkom putu prema naprijed za ECAC, i sve njezine države članice.“ - rekao je minstar Hajdaš Dončić.

U završnom dijelu svog govora ministar Siniša Hajdaš Dončić je okupljenima poželio plodan i konstruktivan sastanak, te ih pozvao da  slobodno vrijeme iskoriste za upoznavanje mnoštva ljepota prekrasnog Dubrovnika.

U uvodnom dijelu otvaranja radnog sastanka Europske konferencije o civilnom zrakoplovstvu prisutnima  se obratio i Catalin Radu, predsjednik ECAC-a, a nakon čega je organizirana konferencija za medije na kojoj su osim nevedenih sudjelovali i Dan Simonić, pomoćnik ministra za zračni promet, te Raymond Benjamin, glavni tajnik ICAO-a.

Za vrijeme trajanja konferencije   raspravljati će se o aktualnim događajima i aktivnostima u zračnom prometu u Europi i svijetu, mogućnostima jačanja utjecaja Europe u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) u predstojećem razdoblju, te pripremama europskih država za izbore članova Vijeća ICAO-a i novih članova upravljačkih tijela ECAC-a.