S prvih 180 električnih bicikala poštari Hrvatske pošte kreću u dostavu pošiljaka

Photo nsl minSHD-HP 9-10_15.JPG
Prvih 30 električnih bicikala, od ukupno 180, koliko ih je za potrebe dostave pošiljaka za svoje poštare naručila Hrvatska pošta, danas je krenulo na zagrebačke ulice. Promociji električnih bicikala koju će poštari HP-a koristiti umjesto dosadašnjih mopeda, a organiziranoj u dvorištu Hrvatske pošte danas u središtu Zagreba, u Harambašićevoj ulici, prisustvovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak.

Električni bicikli idealni su za dostavu pošiljaka zbog niza dobrih tehničkih performansi, brojnih ekoloških benefita te uštede koju će ostvariti. Bicikli postižu brzinu od 25 kilometara na sat, prelazit će područja do 35 kilometara, a nosivost im je do 200 kilograma. Ostvarit će smanjenje emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje. Vrlo je značajna ušteda na pogonskom Zagreb, 9. listopada 2015. - predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da Hrvatska pošta kao tvrtka u državnom vlasništvu zadnje tri i pol godine provodi uspješan postupak restrukturiranja te u potpunosti posluje na liberaliziranom tržištuenergentu jer se za uporabu električnog bicikla za dostavu pošiljaka na godišnjoj razini  potroši struje u vrijednosti osamdeset  kuna. U usporedbi s utroškom na pogon motocikala Hrvatska pošta će na godišnjoj razini po jednom električnom biciklu, koji zamjenjuje motocikl, uštedjeti po sedam tisuća kuna, odnosno 86,5 posto manje će izdvajati za gorivo dostavnih vozila.

Hrvatska pošta koja kontinuirano prati logističke trendove i testira vozila koja imaju potencijal za dostavu uključila se u projekt Instituta Hrvoje Požar PRO E-BIKE (promoting-electric bike-delivery) i nakon analize i jako dobrih pokazatelja odlučila pokrenuti nabavu električnih bicikala. Istodobno HP projektom „Poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem električnih bicikala u poštanski promet „  aplicira i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti, a putem fondova EU. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavku električnih bicikala HP-a  sufinancira  s 48,89 posto bespovratnih sredstava, odnosno iznos s 1.1 milijun kuna, a ukupna vrijednost investicije je 3,7 milijuna kuna. Ducati komponenti d.o.o. Hrvatskoj pošti isporučuju 180 električnih bicikla, a izrađeni su u suradnji s proizvođačem bicikala Vizija sport.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović  istaknuo je danas kako Hrvatska pošta tvrtka u državnom vlasništvu koja zadnje tri i pol godine provodi uspješan postupak restrukturiranja i koja u potpunosti posluje na tržištu koje je liberalizirano.

„Poduzeće je to koje radi kvalitetno, ulaže, imalo je program zbrinjavanja zaposlenika te se rezultati vide. Jedan od njih je i projekt nabave električnih bicikala. Ova investicija je dokaz da ljudi koje vode poduzeće razmišljaju, na način da isto sustavno i unaprjeđuju“, naglasio je premijer Milanović.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo kako je Hrvatska pošta jedna od najuspješnijih tvrtki u resoru, koja je tijekom protekle tri godine znatno povećala prihode te za više od  200 milijuna kuna smanjila rashode. Dobri poslovni rezultati tvrtke omogućit će kupovinu udjela i tvrtki na hrvatskom tržištu, a sve kako bi poduzeće povećalo vlastitu konkurentnost. Tome će zasigurno pridonijeti i ulaganja u izgradnju novog sortirnog centra, a za čiju se gradnju uskoro očekuje objava natječaja.

„Hrvatska pošta će imati javni interes održavati poštanske urede na područjima na kojima ne postoji komercijalni interes, poput otoka, te će država u tome aktivno sudjelovati. Što se budućnosti Hrvatske pošte tiče, u narednih tri do četiri godine ona se mora početi pripremati za inicijalnu ponudu obveznica (IPO), a kako bi 00na najpovoljniji mogući način osigurala sredstva za akviziciju drugih tvrtki na tržištu.  Država će ostati strateški vlasnik većeg dijela tvrtke, jer ukoliko poduzeće ostvaruje dobar prihod, ono će samo po sebi biti i prihvatljivo za potencijalne ulagače kroz javnu inicijalnu ponudu dionica HP-a“, naglasio je ministar hajdaš Dončić.

Tržište poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj je već prije četiri godine bilo djelomično liberalizirano, s nelojalnom konkurencijom koju je omogućio postojeći Zakon o poštanskim uslugama. Izmjenama Zakona o poštanskim uslugama i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, tržište poštanskih usluga otvoreno je tržišnom natjecanju te je osigurana dostupnost usluga na svim područjima Republike Hrvatske u narednom razdoblju od 15 godina. Hrvatska pošta morala je zbog godinama lošeg financijskog poslovanja proći kroz proces restrukturiranja, koji je uspješno završen.

Postignute su uštede u materijalnim troškovima te je ostvarena operativna dobit. Hrvatska pošta krenula je s novim uslugama poput evoTV koji broji 50.000 korisnika, ePošte koja broji oko 60.000 korisnika. Započet je proces aktivacije neiskorištenih nekretnina od čega samo u ovoj godini očekuju prihodi od 70 milijuna kuna. U narednom mandatu planira se investicija u novi sortirni centar vrijednosti gotovo 400 milijuna kuna, nastavak aktivacije nekretnina u svrhu osiguranja financijskih sredstava za unaprjeđenje poslovanja i rasta te privlačenje strateškog ili financijskog investitora za djelomičnu privatizaciju Hrvatske pošte, s ciljem potpune financijske neovisnosti do 2020. godine.
FOTOGALERIJA