AIN: Željeznički incident na kolodvoru Rijeka Brajdica

Photo w ain logo.jpg
Željeznički incident u vidu loma lijevoga monoblok - kotača na prvom vratilu lokomotive serije '1 141 – 012' utvrđen je 20. siječnja prilikom dolaska vlaka broj '69047' na željeznički kolodvor Rijeka Brajdica.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o incidentu je obaviještena dana 2. veljače od strane željezničkog prijevoznika HŽ Cargo.

Nakon dojave, glavni istražitelj željezničkih nesreća prikupio je preliminarne podatke o incidentu, te su dobivena saznanja da je predmetni kotač navučen na vratilo lokomotive u listopadu 2015. godine i da se identičan željeznički incident dogodio i tijekom 2014. godine.

S obzirom da je utvrđeno da je u navedenom incidentu došlo do ugrožavanja sigurnosti željezničkog sustava na nivou Europske unije, budući da je predmetni kotač proizveden u Italiji i da se koristi na željezničkim vozilima država članica, pokrenuta je sigurnosna istraga željezničkog incidenta.

Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na agencijskim internet stranicama www.ain.hr, u obliku Konačnog izvješća o predmetnom željezničkom incidentu, priopćeno je iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.