Hrvatska kontrola zračne plovidbe obara rekorde preleta i kapacitet zračnog prostora povećala za 11 posto

Photo HKZP_go.jpg
Od početka ljeta u zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. (HKZP) zabilježen je rekordan broj zrakoplovnih operacija. U tom je razdoblju dnevni rekord zrakoplovnih operacija premašen u čak tri navrata. Bilježi se i ukupan porast kapaciteta od 11 posto, dok je kašnjenje po letu smanjeno sa 0,53 minute na 0,3 minute, u usporedbi s istim razdobljem u 2011. godini.

HKZP je tijekom ljeta zabilježila niz značajnih rekorda, primjerice, 18. kolovoza imala je 2504 zrakoplovnih operacija što je uvjerljivo najbolji rezultat od osnutka Republike Hrvatske. Rekordan je bio i 7. srpanj tijekom kojega je zračni prostor preletjelo čak 2418 zrakoplova uz samo 1934 minute kašnjenja. Usporedbe radi, donedavni rekord ostvaren 6. kolovoza 2011. imao je 2336 preleta i 5488 minuta kašnjenja.

Ovi rezultati svakako će ojačati i reputaciju RH kao poželjne turističke destinacije do koje se stiže bez kašnjenja i bez većih problema u zračnom prometu.

Dok HKZP posljednjih mjeseci bilježi sjajne rezultate, kontrole letenja u regiji bilježe pad zračnog prometa od 3 do 8 posto. Porast broja letova u nadležnosti HKZP-a rezultirat će i odgovarajućim financijskim učincima na poslovanje Društva.

Ovaj uspjeh u radu HKZP-a postignut je zahvaljujući optimalizaciji poslovnih procesa poduzeća, a koje je u protekla dva mjeseca provela nova Uprava i menadžment Društva.

„HKZP je trenutno jedan od regionalnih lidera u davanju usluga kontrole letenja. Europska komisija je u 2012. godini odredila cilj u kašnjenjima od 0,7 minuta po letu na razini cijele Europe, dok smo mi taj broj u vrlo kratkom roku prepolovili te on sada iznosi 0,3 minute po letu. Ostvarili smo i značajan porast naših kapaciteta što ćemo iskoristiti za daljnje privlačenje korisnika naših usluga.

Ovaj rezultat  je izuzetno vrijedan poradi ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i dokazivanja vrijednosti i kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga. Ovakvim rezultatima spremno dočekujemo nove izazove u jedinstvenom europskom nebu“, rekao je direktor HKZP-a Nino Karamatić i najavio kako HKZP u 2013. godini planira nastaviti s ovim trendovima kako bi se još više učvrstila regionalna pozicija HKZP-a prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.