Ministar Hajdaš Dončić na okruglom stolu magazina Banka

Photo nsl minSHDoncic OSB 8-4_13.jpg
Ubrzano restrukturiranje prioritet je svim direktorima javnih poduzeća, naglasio je na današnjem  okruglom stolu o poslovanju i restrukturiranju javnih poduzeća Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i voditelj Vladine radne skupine za investicije javnih poduzeća, a kojega je u Novinarskom domu organizirao je magazin Banka u okviru projekta Financijska industrija i korporativno restrukturiranje.

Ministar je dodao kako su javna poduzeća dugo vremena bila "bastion kupovanja socijalnog mira" i da će već ove godine biti vidljivi rezultati".

"Kroz restrukturiranja i promjenu politike ponašanja i poslovanja želimo stvari postaviti na prave i zdrave temelje, sačuvati osnovnu djelatnost i stvoriti trgovačka društva sposobna da budu konkurentna, da ostvaruju dobit, a ne gubitke", naglasio je ministar.

Uvodno izlaganje imala je ekonomska analitičarka i suradnica Banke Suzana Košćak, a u vrlo živoj raspravi o aktualnom stanju i poslovanju, te planovima restrukturiranja javnih poduzeća, i politici državnih potpora sudjelovali su Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Tomislav Josip Mlinarić, profesor Prometnog fakulteta i bivši predsjednik Uprave HŽ-a te Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke.

Dominantne teme okruglog stola na kojem su učešće u raspravi imali i privatni poduzetnici, sindikalni predstavnici te direktori javnih poduzeća bile su efikasnost poslovanja javnih poduzeća, njihov značaj u nacionalnoj ekonomiji, govorilo se i o ulozi bankovnog sektora u procesima restrukturiranja te politikama potpora EU i njihovom utjecaju na iste procese koji su u tijeku u desetak velikih javnih poduzeća u Hravtskoj, od koji su većina u resoru prometa.

„Kada netko zapošljava 34 tisuće ljudi, koliko je zaposleno u našim tvrtkama, jasno je da govorimo o vrlo značajnom udjelu u nacionalnoj ekonomiji. Tvrtke u resoru prometa svojim djelovanjem i poslovanjem utječu na kompletno gospodarstvo. Višestruko mu multipliciraju prihode, posebice u  turističkom sektoru.

Primjerice, uz nacionalnog zrakoplovnog operatera kao što je naša Croatia Airlines vezana je cijela nacionalna zrakoplovna industrija, ne samo državna nego i dobar dio privatnog sektora.

Croatia Airlines u cijeloj zrakoplovnoj industriji generira 2,4 milijardi kuna“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić značaj javnih tvrtki i dodao: „Da kroz proteklih 20 godina nije tako drastično zanemarena željeznica, iako su ulaganja države samo u proteklih 10 godina iznosila čak 25 milijardi kuna, danas bismo govorili i o velikoj ulozi željeznice u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.

Nažalost, nije se ulagalo u razvoj, nego u kupovanje socijalnog mira i umjetno održavanje zaposlenosti. Tu cijenu sada plaćamo. Usprkos tome, upravo kroz restrukturiranja i promjenu politike ponašanja i poslovanja želimo stvari postaviti na prave i zdrave temelje, sačuvati osnovnu djelatnost i stvoriti trgovačka društva sposobna da budu konkurentna, da ostvaruju dobit, a ne gubitke.“




 

Raspravu u cijelosti možete naći na:

http://www.banka.hr/hrvatska/javna-poduzeca-dvostruko-brze-naplacuju-nego-sto-placaju-44319