Registriran dvomilijunti putnik Zračne luke Zagreb u 2013. godini

Photo nsl IMG_0496.jpg
Dvomilijunti putnik Zračne luke Zagreb ove godine prijavljen je na šalter za registraciju putnika i to na letu Turkish Airlinesa za Istanbul.

Dvomilijunta putnica Zračne luke Zagreb u 2013. godini je gospođa Andrea Kovač Wöhry. Darove sretnoj putnici ispred Zračne luke Zagreb predao je predsjednik Uprave Miroslav Drljača - bon u vrijednosti 200 EURA iskoristiv u Duty Free Shop-u Zračne luke Zagreb, ručak za četiri osobe u restoranu "Faust Vrančić" u Zračnoj luci Zagreb.

Nagradu zrakoplovnog prijevoznika Turksih Airlines, jednu povratnu kartu u poslovnoj klasi na relaciji Zagreb-Istanbul, uručio je Mustafa Demirbas, voditelj stanice Turkish Airlinesa u Zagrebu. 

Dvomilijunta putnica će prilikom korištenja nagradne zrakoplovne karte u odlasku moći koristiti novu Premium uslugu, što je također poklon Zračne luke Zagreb. Gđa. Kovač Wöhry  izrazila je svoje veliko iznenađenje i zadovoljstvo, naglasivši kako prvi put putuje u Istanbul i da će joj ovo putovanje zasigurno ostati u nezaboravnom sjećanju.


NEKE BROJKE I ČINJENICE O ZRAČNOJ LUCI ZAGREB:

Dvomilijunti putnik  Zračne luke Zagreb u proteklom razdoblju zabilježen je 14. prosinca 2010., 26. i 27. listopada 2012. Zračna luka Zagreb dvomilijuntog putnika u 2013. godini bilježi pet dana kasnije u odnosu na 2012. godinu.

Putnički promet Zračne luke Zagreb u 10 mjeseci 2013. godine bilježi blagi pad u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Uzrok tome su značajne promjene u redu letenja i smanjenje frekvencija na određenim destinacijama, poglavito domaćeg prijevoznika, (ukidanje linija za London (GTW), Istanbul i Podgoricu, kao i smanjenje broja frekvencija za Prištinu), što se reflektira i na domaći promet.

Međunarodni promet putnika bilježi rast, poglavito tome pridonosi i Turkish Airlines koji je povećao broj frekvencija od lipnja 2013. na 10 tjedno, te od siječnja 2014. najavljuje dodatno povećanje na 14 puta tjedno, odnosno dva leta dnevno na relaciji Zagreb – Istanbul.

Prema zadnjem izvješću ACI (Udruženja zračnih luka Europe), aerodromi zemalja članica EU u prvih 8 mjeseci tekuće godine prosječno bilježe minimalni rast putnika od 0,3%.
Zračna luka Zagreb do kraja godine ne očekuje povećanje broja putnika u odnosu na 2012. godinu, a imajući u vidu globalne gospodarske prilike, činjenicu da Zračna luka Zagreb nije sezonalna zračna luka, te izravni utjecaj procesa restrukturiranja Croatia Airlinesa, ovakav rezultat u najznačajnijem segmentu poslovanja Zračne luke Zagreb bio je očekivan.







Turkish Airlines u Zračnoj luci Zagreb:
  • uspostava linije 1998. godine - 3 puta tjedno
  • od ožujka 2007. godine povećanje na 4 puta tjedno
  • od studenog 2007. godine povećanje frekvencije na 5 puta tjedno
  • od ožujka 2009. godine dodatno povećanje, čime su Zagreb i Istanbul povezani svakodnevnim letom
  • od 20.lipnja 2013. uvode se dodatna 3 leta tjedno (utorkom, četvrtkom i subotom dva puta dnevno), ukupno 10 tjednih letova za Istanbul
  • najava od 20.siječnja 2014. dva puta dnevno, ukupno 14 letova tjedno