Ministarstvo sudjelovalo na predstavljanju prigodne poštanske marke „170 godina turizma u Opatiji“

Photo marka-170godina_turizma_Opatija_nsl.JPG
U znamenitoj opatijskoj Vili Angiolini predstavljena je prigodna poštanska marka „170 godina turizma u Opatiji“, koju je izradila Hrvatska pošta d.d. u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture svečanosti predstavljanja ove prigodne marke nazočio je načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte Krešo Antonović, koji je ujedno i član Povjerenstva Hrvatske pošte d.d. za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske.

Poštansku marku predstavila je dr. sc. Stela Prislan-Fujs, također članica Povjerenstva Hrvatske pošte d.d. za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske, istaknuvši kako ima posebno zadovoljstvo predstaviti je upravo u Vili Angiolini, mjestu koje se smatra začetnikom opatijskog i hrvatskog turizma uopće.

Direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić zahvalila je Hrvatskoj pošti d.d. što je prepoznala važnost ove velike obljetnice i izdala poštansku marku „170 godina turizma u Opatiji“ riječima: „Unatoč vladavini tehnologija, rukom pisana razglednica i nalijepljena poštanska marka još uvijek živi i predstavlja nešto sasvim osobno, iskreni dar od srca.“ Petričić je također naglasila da se marka već danas može nabaviti u poštanskim uredima te pozvala sve da pošalju razglednicu iz Opatije nekoj dragoj osobi s prigodnom markom, uz poziv da dođu u Opatiju na jedno od brojnih događanja, koncerata ili glazbeno scenskih spektakala koje je Opatija priredila u povodu 170 godina turizma.

Doprinos predstavljanju prigodne poštanske marke dalo je i Filatelističko-numizmatičko društvo Rijeka, čiji je predsjednik Borut Kopani predstavio prigodni žig „170 godina turizma“ čestitajući pritom direktorici Petričić što je u tako kratkom roku ostvaren zahtjevan projekt izrade prigodne poštanske marke.

Predstavljanju poštanske marke prisustvovali su i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić te gradonačelnik grada Opatije Ivo Dujmić, koji je tom prigodom zahvalio Hrvatskoj pošti na doprinosu promociji velike opatijske obljetnice, čime će slika Opatije, kao i glas o 170 godina turizma biti odaslani u svijet, te je ispisao razglednice Opatije koje su s prigodnom poštanskom markom i žigom poslane iz Vile Angioline predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, ministru turizma Darku Lorencinu i primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini.

Dizajn marke potpisuje Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna vrijednost marke je 2,80 kuna, tiskana je u tiskari „Zrinski“ u Čakovcu, u arcima od 8 maraka i s jednim privjeskom te u nakladi od 100.000 primjeraka.

Hrvatska pošta d.d. već 23 godine prigodnim izdanjima poštanskih maraka promiče hrvatsku baštinu, od znanosti i umjetnosti, povijesti, prirodnih bogatstava, pa do suvremenih tema. Opatija je do sada dobila dvije poštanske marke, prvu posvećenu 150. obljetnici hrvatskog turizma i drugu, za ovogodišnju 170. obljetnicu opatijskog turizma.