Državna tajnica Brnjac u radni posjet primila župana Sisačko-moslavačke županije

Photo NSL DT SK 13-09_13.JPG

U srijedu, 13. rujna 2017. godine u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održan je radni sastanak između predstavnika Ministarstva, trgovačkih društava iz resora prometa te predstavnika Sisačko-moslavačke županije, a na kojem se razgovaralo o prometnim projektima koje Ministarstvo i trgovačka društva provode ili planiraju provoditi u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sastanak je, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture otvorila državna tajnica Nikolina Brnjac, a koja je uvodno istaknula kako je današnji sastanak sa predstavnicima Sisačko-moslavačko županije, prvi u nizu razgovora i sastanaka koje Ministarstvo planira organizirati sa predstavnicima županijama diljem Hrvatske.

Nazočnim sudionicima sastanka uvodno se obratio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je podsjetio predstavnike ministarstva kako su županija i njihove službe do sada imale dosta kvalitetne poslovne odnose, a koji su unatrag nekoliko godina rezultirali projektima koji su polučili dobre rezultate na obostranu korist. Međutim, naglasio je kako prave projekte i velike investicije Županija od Ministarstva tek očekuje u godinama koje dolaze.

Na sastanku je bilo govora i o aktualnim projektima izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture te daljnjoj pripremi sličnih projekata, koji bi se trebali naći na listi projekata se planiraju financirani u sljedećoj financijskoj perspektivi korištenja europskih fondova za razdoblje 2020. - 2027. godine.

Naglasak je stavljen i na aktualne projekte za koje su trenutno otvoreni natječaji, a koji se odnose na nabavu autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, korisnika Autopromet d.o.o. Sisak. Govora je bilo i o još jednom važnom projektu, kako za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tako i za Sisačko-moslavačku županiju, a riječ je o projektu izrade regionalnog prometnog masterplana Sisačko-moslavačke županije. Korisnik tog projekta je Sisačko-moslovačka županija, a kroz njegovu će se izradu provesti detaljna analiza postojećeg stanja prometnog sustava s aspekta organizacije, operativnog funkcioniranja, voznog parka i prometne infrastrukture, a što će u konačnici rezultirati identificiranjem glavnih problema koje je potrebno riješiti. Kroz projekt će se također izraditi multimodalni prometni model za planiranje i odabir najpovoljnijih rješenja razvoja prometa te osmisliti budući prometni sustav u Sisačko-moslavačkoj županiji. Poziv za sufinanciranje izrade regionalnog prometnog masterplana Sisačko – moslavačke županije otvoren je do 12. listopada 2017. te se istim predviđa dodjela 6.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Zaključno, svi su se sudionici sastanka složili te, s ciljem razvoja integriranog prometa, potvrdili spremnost provedbe projekta korištenja jedinstvene karte na prostoru Sisačko-moslavačke županije, kao i provedbe projekta koji će omogućiti sufinanciranje besplatnog prijevoza na određenim relacijama unutar Sisačko-moslavačke županije, a na kojima je utvrđena potreba za istim.