Potpisan sporazum o integriranom prijevozu putnika

Photo nsl integr. MB-SK-SB 5_12.jpg
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obnašateljica dužnosti župana - zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisali su danas u zagrebačkoj gradskoj upravi Sporazum o integriranom prijevozu putnika i tarifno-prijevozničkoj uniji na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Ideja projekta je da putnici kupnjom jedne putničke karte mogu doći do željene destinacije koristeći čak nekoliko vrsta prijevoznih sredstava – autobus, vlak, tramvaj - čime će karte biti jeftinije, a informacije o povezanosti pojedinih linija prijevoza dostupne i pravodobne.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako danas okreću novu stranicu u povijesti integriranog prijevoza između grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. "Prevedeno na riječnik običnog čovjeka - da iz Mača čovjek kad kupi kartu može doći na Jelačić plac", izjavio je gradonačelnik Bandić istaknuvši kako projekt ima prometni, infrastrukturni, gospodarski te ekološki učinak.

Dogovoreno je, dodao je, da predstavnici grada Zagreba i dviju županija, zajedno s kolegama iz Hrvatskih željeznica i Fakulteta prometnih znanosti, u roku do mjesec dana naprave operativni plan s tempom i dinamikom realizacije projekta, a plan će za mejsec dana biti predstavljen u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Bandić je istaknuo da za tako ozbiljan projekt treba vremena te da se nada da se može kvalitetno napraviti za tri godine naglasivši kako će se njime približiti "regiju Zagrebu, a Zagreb regiji".

Borovčak je istaknula kako Sporazum puno znači za razvoj Krapinsko-zagorske županije koja, naglasila je, ima stanova i parcela za gradnju pa se mlade obitelji "mogu odlučiti tu živjeti". Istaknula je i da projekt podržava i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Kožić je rekao kako je siguran da će taj projekt omogućiti jeftiniji prijevoz, lakše putovanje, poboljšanje infrastrukture, poglavito željeznice te kvalitetniji utjecaj na okoliš. Dodao je da će za mjesec dana, kada se nađu u Krapinsko-zagorskoj županiji, predočiti hodogram događanja koji, kako je rekao, treba govoriti o svim fazama izrade projektne dokumentacije i do kada ona mora biti gotova.

Tada će se znati, istaknuo je, što treba učiniti na terenu, od pruga, cesta, broja prijevoznih sredstava, nakon čega će biti zatvorena financijska konstrukcija. Očekuje da će projekt dobiti i sredstva iz fondova Europske unije, ali će, dodao je, jedan dio morati biti i domaća komponenta koju će osigurati dvije županije i grad Zagreb. Izrazio je nadu da će dio novca dobiti i iz državnog proračuna.


(Hina)