Otvoren 58. Međunarodni simpozij "Elektronika u pomorstvu – ELMAR 2016."

Photo nsl MPPI-ELMAR ZD 12-9_16.JPG
U Zadru je danas otvoren 58. Međunarodni simpozij "Elektronika u pomorstvu - ELMAR 2016.", u organizaciji Hrvatskog društva "Elektronika u pomorstvu - ELMAR". Međunarodni simpozij ELMAR, kao najstariji znanstveni simpozij u Europi, predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja vrhunskih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz industrije, javne uprave i akademske zajednice, koji se bave područjima radijskih komunikacija, multimedijskih komunikacija, obrade slike, video signala, govora i zvuka, digitalne televizije, širokopojasnih tehnologija i usluga te navigacije.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao dugogodišnjeg stalnog pokrovitelja, simpozij je otvorio Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, koji je u pozdravnom govoru naglasio da je ELMAR, zahvaljujući svojoj 58 godina dugoj povijesti, postao jedinstveno i izvrsno okruženje za poticajne rasprave te razmjenu znanja, iskustava i najnovijih dostignuća u različitim područjima radijskih komunikacija i navigacije.

Svečanom otvorenju simpozija nazočili su i predstavnici grada Zadra i Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te drugi uzvanici.

U plenarnom dijelu simpozija, uz nekoliko pozvanih predavanja inozemnih stručnjaka, prezentaciju o Strategiji prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz održao je Krešo Antonović iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U prezentaciji je dan kratak prikaz analize učinaka prenamjene radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom području od 700 MHz (tzv. druga digitalna dividenda), pregled ciljeva i osnovnih kriterija provedbe Strategije, s naglaskom na institucionalno - pravni okvir provedbe Strategije, te pregled mjerodavnih akata Europske unije s kojima će se uskladiti ova nacionalna Strategija, u cilju omogućivanja prelaska postojeće digitalne zemaljske televizije (DVB-T) na novu, napredniju tehnologiju odašiljanja (sustav DVB-T2) i napredniji standard kodiranja.

Provedbom Strategije, što se očekuje do 2020. godine, krajnjim korisnicima u Hrvatskoj pružit će se programski TV sadržaji bolje kakvoće, čime će se osigurati konkurentnost, održivost i razvoj digitalne zemaljske televizije do 2030. godine.