Vlada RH: Usvojeno Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2016. godinu

Photo VRH-ulaz.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2016. godinu.

Podsjetimo, Nacionalno povjerenstvo ima obvezu donošenja svih provedbenih dokumenata koji su potrebni za potpunu implementaciju sustava fleksibilne upotrebe zračnog prostora.

Povjerenstvo je u 2016. godini nastavilo provoditi aktivnosti s ciljem povećanja ekonomičnosti leta kroz skraćivanje dužine leta, smanjenje vremena leta i potrošnje goriva, uz istodobno povećanje kapaciteta kontrole zračne plovidbe, poboljšanje rutne mreže, umanjenje kašnjenja te unaprjeđenja civilno-vojne koordinacije kao i smanjenja potreba za segregacijom zračnog prostora.

Isto se tijekom 2016. godine službeno sastalo četiri puta, dok je neslužbenih koordinacijskih sastanaka bilo znatno više.

U promatranom je razdoblju Povjerenstvo poduzimalo sve potrebne mjere i djelovanja u cilju učinkovitog strateškog upravljanja zračnim prostorom te je poboljšanjem procesa upravljanja zračnim prostorom i planiranjem uporabe struktura zračnog prostora na pred-taktičkoj razini ostvaren rezultat omjera vremena korištenja u odnosu na planirano vrijeme rezervacije struktura zračnog prostora od 72,68 posto, što je značajno iznad donjeg preporučenog praga od 50 posto.

Izvršene su i aktivnosti vezane za učinkovito upravljanje zračnim prostorom, te provođenje svih potrebnih mjera za primjenu Plana primjene sustava upravljanja zračnim prostorom.

Također, Povjerenstvo je pratilo razvoj, operativnu primjenu te aktivnosti u sklopu FAB CE projekta.

Isto je bilo aktivno i u procesu izmjena strukture zračnog prostora i rutne mreže, optimizacije određenih ruta i učinkovite upotrebe zračnog prostora Republike Hrvatske.