Održan "ECR CROATIA 2014." multilateralni program u kojem je sudjelovalo devet zemalja članica

Photo nsl PR-IN-032.jpg
Trodnevni ECR multilateralni program održan je u razdoblju od 19. do  22. svibnja, u okviru kojega je Republika Hrvatska kao domaćin ugostila 20 stranih stručnjaka iz devet zemalja članica kluba ECR-a.

ECR je udruga inspekcija cestovnog prometa zemalja članica Europske unije koja koordinira i unificira aktivnosti svih svojih članica, a sve u cilju povećanja sigurnosti cestovnog prometa i uređenja transportnog tržišta na području EU.

Na početku održavanja trodnevnog stručnog programa ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudionike je pozdravio Veselin Biševac, pomoćnik ministra u Upravi prometne inspekcije, a ovogodišnjem multilateralnom programu nazočili su koordinatori ECR-a Ann De Vries iz Belgije i Arpad Gordos iz Mađarske, predsjednik CORTE - a (Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement),  a u provedbi aktivnosti nadzora cestovnog prometa su sudjelovali stručnjaci iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Slovenije, Luksemburga, Rumunjske, Irske, Belgije i Mađarske.

Teoretski dio programa sa prezentacijama aktivnosti inspekcija cestovnog prometa svih nazočnih zemalja održan je u Puli, u hotelu Park Plaza Histria, gdje su sudionici imali priliku prezentirati ustrojstva i provedbe postupaka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu onako kako ih provode u svojim matičnim zemljama.

U okviru programa izvršen je nadzor nad stanicom za tehnički pregled i radionicom za ispitivanje tahografa te je održana akcija inspekcijskog nadzora u cestovnom prijevozu tereta i putnika koja je provedena s istarske strane tunela Učka.

Tijekom akcije  strani stručnjaci su imali priliku upoznati stupanj opremljenosti i funkcionalnosti hrvatskih inspekcijskih službi u cestovnom prometu.

U akciji su sudjelovali timovi iz Ministarstva unutarnjih poslova, Centra za vozila Hrvatske, Hrvatskih cesta i Carine.
 
Inspektori cestovnog prometa ovog Ministarstva prezentirali su način provedbe nadzora sukladno ovlastima iz Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta te Prekršajnog zakona, a predmet nadzora bili su svi oblici prijevoza tereta i putnika u smislu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, prijevoz opasnih tvari temeljem Zakona o prijevozu opasnih tvari, kao i radna vremena te vremena odmora mobilnih radnika temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, te odgovarajućih uredbi EU.
Svi sudionici su također imali priliku vidjeti specijalno evakuacijsko vozilo na elektropogon za spašavanje ugroženih putnika iz tunela Učka, koje sadrži dvostruku upravljačku kabinu s oba kraja u svrhu lakše upravljivosti zbog smanjenih manevarskih mogućnosti prilikom okretanja u tunelu.

U sklopu multilateralnog programa dogovorene su i daljnje aktivnosti u cilju završetka integracije Inspekcije cestovnog prometa RH u ECR.



 


FOTOGALERIJA