Croatia Airlines dogovorio nabavu četiri najsuvremenija zrakoplova Airbus 320 neo

Photo Croatia-Airlines-Logo.png

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član Star Alliancea, i Airbus S.A.S. danas su predstavili dodatak postojećem ugovoru za nabavu četiri zrakoplova Airbus 320 neo.

Prema dodatku br. 5 izvornog ugovora o nabavi zrakoplova, koji su potpisali predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko i potpredsjednik Airbusa zadužen za ugovore Christophe Mourey, dogovorena je isporuka prva dva zrakoplova Airbus A320 neo u 2021. godini, a sljedeća dva zrakoplova bit će isporučena Croatia Airlinesu godinu poslije.

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik nakon dugih pregovora zamijenio je izvornu narudžbu četiri zrakoplova Airbus 319 ceo(current engine options) za četiri najsuvremenija modela Airbus 320 neo (new engine options). Isporuka četiri zrakoplova Airbus 319 ceo bila planirana do 2013. godine, ali ju je više puta odgađala bivša Uprava. Zrakoplove Airbus 320 neokarakterizira veća efikasnost, tiši rad motora i veći kapacitet u odnosu na izvorno ugovorene zrakoplove, a bit će isporučeni po gotovo istovjetnoj cijeni originalne narudžbe iz 2008. godine.

U Croatia Airlinesu veoma smo zadovoljni zaključenjem pregovora, koji nam, na temelju dodatka ugovoru, omogućuje obnovu flote s četiri najsuvremenija zrakoplova jednoga od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplova. Pregovori s Airbusom, koji je pokazao veliko razumijevanje, trajali su više od dvije godine i završeni su na obostrano zadovoljstvo.

Odgoda inicijalne narudžbe, koja je podrazumijevala isporuku zrakoplova do 2013. godine, bila je neizbježna zbog zahtjevnog programa restrukturiranja tvrtke. Proces restrukturiranja, koji se uspješno približava kraju, omogućuje Croatia Airlinesu rast, u prvom redu širenje flote, otvaranje novih linija i odredišta već u 2016. godini uvođenjem dva zrakoplova sa 100 sjedala i još četiri takva u godinama koje dolaze.

Izrazito smo zadovoljni što smo postigli dogovor s Airbusom, koji se idealno uklapa u naše ambiciozne poslovne planove - izjavio je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Airbus 320 neo zrakoplov je najsuvremenije tehnologije, koji se odlikuje smanjenom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom štetnih plinova, kao i još većim dosegom.

Airbusu je drago što je Croatia Airlines postao najnoviji kupac zrakoplova A320 neo. Tako Croatia Airlines dobiva najsuvremeniji zrakoplov i produljuje partnerski odnos dviju kompanija u sljedeće desetljeće - rekao je Kimon Sotiropoulos, potpredsjednik Airbusa za srednju i sjevernu Europu.

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400. - priopćeno je iz Croatia Airlines.