Ministar Siniša Hajdaš Dončić primio u posjet Delegaciju Ministarstva prometa i komunikacija Republike Litve

Photo air_transport_croatia_txt5_NSL.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je u posjet primio Delegaciju Ministarstva prometa i komunikacija Republike Litve, predvođenu zamjenikom ministra Arijandasom Šliupasom, a u čijem su društvu također bili i direktor Zračne luke Vilnius Gediminas Almantas, te voditelj Ureda Republike Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji im je tom prilikom poželio dobrodošlicu, te istaknuo: „Izrazito mi je zadovoljstvo što smo se okupili danas ovdje kako bismo razgovarali o temama koje su od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na segment zračnog prometa i razvoja hrvatskih zračnih luka. Vjerujem da je ovaj susret odlična prilika za stvaranje pozitivnog okvira za potencijalnu suradnju.“

„Današnji susret odlična je prilika da razmijenimo međusobna iskustva i poglede,  vezano   za dosadašnje projekte, a također  i za buduće planove u segmentu zračnog prometa. Također, željeli bi smo se što više informirati o iskustvu Republike Hrvatske kao davatelja koncesije, a vezano za Zračnu luku Zagreb, jer je riječ o primjeru iznimno uspješnog projekta“, rekao je zamjenik ministra prometa i komunikacija Republike Litve Arijandas Šliupas.

Teme sastanka bile su razvoj hrvatskih zračnih luka i sektora zračnog prometa, iskustva Republike Hrvatske kao davatelja koncesije, a vezano za Zračnu luku Zagreb, te inicijativa Europske unije na području prometa-četvrti željeznički paket.

Dan Simonić, pomoćnik ministra za zračni promet prisutnima je održao prezentaciju, a na temu razvoja u zračnom prijevozu u Republici Hrvatskoj, u kojoj je najprije predstavio organizacijsku strukturu sustava u području zračnog prometa, a zatim se osvrnuo na područje međunarodnih odnosa i aktivnosti u zračnom prijevozu, avioindustriju, a također i na strategijske inicijative i buduće projekte.

Osim spomenutih, na današnjem sastanku s hrvatske strane sudjelovali su i Dinko Staničić, načelnik Sektora za zračni promet MPPI-a, Hrvoje Nekić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik HR-LTV skupine prijateljstva, Damir Tomić, zastupnik u Hrvatskom saboru i član HR-LTV skupine prijateljstva, te Antun Mahnić iz Samostalnog sektora za gospodarsku suradnju, MVEP-a.

Delegacija Ministarstva prometa i komunikacija Republike Litve danas će posjetiti i sjedište hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, gdje će sa predstavnicima tvrtke razgovarati o mogućnosti direktnog povezivanja dvaju zemalja, a također će razgovarati i o iskustvima nacionalnog prijevoznika u procesu restrukturiranja.

Po završetku današnjeg posjeta nacionalnom avioprijevozniku, Delegacija će se uputiti u Međunarodnu zračnu luku Zagreb, gdje će ih primiti  Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ, a u društvu  članova Uprave Davida Gabelice i Hulyae Sofuoglu, s kojima će se uputiti u obilazak  gradilišta, te  razgovarati o iskustvima iz aspekta koncesionara.

Tijekom sutrašnjeg dana Delegacija Ministarstva prometa i komunikacija Republike Litve posjetit će tvrtke TŽV Gredelj i  Končar gdje će teme razgovora biti potencijalne mogućnosti poslovne suradnje, dok će treći dan svog boravka u Hrvatskoj iskoristiti kako bi posjetili Zračnu luku Zadar, gdje će ih u posjet primiti Irena Ćosić, direktorica Zračne luke Zadar s kojom će razgovarati o potencijalu povezivanja Zračne luke Zadar sa zračnim lukama Republike Litve.