Suradnja zrakoplovnih kompanija u regiji

Photo Croatia-Airlines-Logo.png
Glavni direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović izjavio je ovog vikenda u Budvi na sastanku direktora zrakoplovnih tvrtki iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije da u njegovoj kompaniji nisu opredijeljeni za osnutak jednoga zrakoplovnog prijevoznika na Balkanu, ali s obzirom na to da zrakoplovne tvrtke u regiji nisu jedna drugoj konkurencija, u njihovoj suradnji vidi mogućnost sinergijskog učinka.

"Nemamo namjeru stvarati jednu kompaniju, ali želimo iskoristiti sve moguće sinergijske efekte koje ima ovo tržište, prostor i kompanije pojedinačno. Svaki oblik suradnje je više nego dobrodošao, a kakav će on biti, vrijeme će pokazati koliko ćemo moći uskladiti zajedničke interese", poručio je Šimunović na sastanku direktora zrakoplovnih kompanija iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije koji su protekla dva dana u Budvi razgovarali o međusobnoj suradnji i teškoćama s kojima se suočavaju.

Direktori četiriju zrakoplovnih kompanija u državama nastalim na području bivše Jugoslavije - Croatia Airlinesa, Adria Airwaysa, JAT Airwaysa i Montenegro Airlinesa dogovorili su se o osnutku radne skupine koje bi radile na određenim sporazumima koji bi "olakšali korištenje njihovih resursa, što će biti prvi oblik suradnje".

Direktor Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić rekao je novinarima da su predstavnici četiriju regionalnih zrakoplovnih kompanija jednoglasni u ocjeni da su iznimno otežani uvjeti poslovanja iako je povećan broj putnika. Na to, dodao je, utječu visoke cijene goriva i usluge zračnih luka pa je zajednička ocjena da su to ograničavajući čimbenici razvoja svake kompanije.

Ocijenili smo da i dalje treba unaprjeđivati suradnju i ostvariti bolju uzajamnu eksploataciju flota, ovisno o potrebama kompanija, čime bi se maksimalno iskoristili pojedinačni kapaciteti, rekao je Đurišić.

Glavni direktor srbijanskog JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović rekao je da će se odmah raditi na realizaciji onoga o čemu su se dogovorili i da će na idućem sastanku, najkasnije za mjesec dana, sagledati prve rezultate suradnje.

Ovom suradnjom koristi će imati sve četiri kompanije i putnici jer će lakše i jeftinije stizati do odredišta, ocijenio je Ognjenović.

Predsjednik slovenskoga Adria Airwaysa Klemen Boštjančić ocijenio je da je suradnja tih kompanija potrebna jer sve imaju slične teškoće.


(Hina)